Доверието в способността на шведските власти да се справят с епидемията от новия коронавирус (COVID-19) е спаднало според ново социологическо проучване, публикувано днес, след като броят на починалите нарасна в контекста на предизвикалия полемики либерален подход на страната, пише "Гардиън".

За разлика от повечето европейски страни, Швеция никога не затвори обществото, като вместо това избра да остави отворени училищата за учениците под 16 години, както и кафенета, барове и ресторанти и повечето фирми.

Коронавирус: Нов удар върху надеждите на Швеция за стаден имунитет

Коронавирус: Нов удар върху надеждите на Швеция за стаден имунитет

Само около 6,1% от шведите са развили антитела

Агенцията за обществено здраве се аргументира, че блокадите работят само временно, като настоя, че драстичните краткосрочни мерки са твърде неефективни, за да оправдаят въздействието им върху хората.

Страната с население от 10,3 млн. души е регистрирала досега 58 932 заразени и 5 122 починали от новия коронавирус, което значително надвишава общия брой на жертвите на нейните скандинавски съседки, като всички те наложиха много по-строги мерки. В резултат на това много страни, които сега се отварят за туризма, забраниха на шведите да влизат, включително най-близките съседки Дания, Финландия и Норвегия. Стокхолм също така се забави с въвеждането на масово тестване за наличие на коронавируса.

Социологическо проучване на Ipsos, публикувано в ежедневника Dagens Nyheter, показа, че през юни 45% са имали "категорично доверие" в способността на властите да се справят с кризата, докато през април те са били 56 на сто. Онези, които имат "малко доверие", се увеличават от 21% на 29%. А 57% сега имат "категорично доверие" в агенцията за обществено здраве, което е спад от 69% през април.

Починалите от коронавирус в Швеция надхвърлиха 5000

Починалите от коронавирус в Швеция надхвърлиха 5000

Повече от 54 000 са заразените с коронавирус в Швеция

Подкрепата за държавния епидемиолог номер едно Андерс Тегнел, който се превърна в лице на стратегията на Швеция за борба с коронавируса, остава относително висока, въпреки че е намаляла от 69% на 60 процента.

Онези, които смятат, че лявоцентристкото правителство се е справило добре с кризата, междувременно са спаднали от 50% през май до 38% през юни. Подкрепата за премиера Стефан Льовен също е спаднала от 49% на 39%.

"Разликите са достатъчно големи, за да можем да кажем със сигурност, че е настъпила реална промяна. Възгледът за възможностите на властите взе явен отрицателен обрат", каза анализаторът от Ipsos Никлас Калебринг пред Dagens Nyheter.

Тревожни данни от Швеция

Тревожни данни от Швеция

Скандинавската страна не може да овладее пандемията