Надеждите на Швеция да получи помощ от стадния имунитет в борбата с новия коронавирус получиха нов удар, след като ново проучване показа по-малко от очакваното развиване на антитела, съобщава "Ройтерс".

Швеция избра по-либерална стратегия по време на пандемията, като остави отворени повечето училища, ресторанти, барове и фирми, докато голяма част от Европа наложи сериозна блокада.

Починалите от коронавирус в Швеция надхвърлиха 5000

Починалите от коронавирус в Швеция надхвърлиха 5000

Повече от 54 000 са заразените с коронавирус в Швеция

Въпреки че шведските здравни власти подчертаха, че т. нар. стаден имунитет не е цел сама по себе си, те също така настояха, че стратегията е само и единствено да се забави разпространението на вируса достатъчно, за да може системата на здравеопазването да се справи, а не заразата да бъде потисната напълно.

Изследването обаче, което е най-всеобхватното в Швеция досега, показва, че само около 6,1% от шведите са развили антитела, много под нивата, които се смятат за достатъчни, за да се постигне дори частичен стаден имунитет.

"Разпространението е по-ниско, отколкото смятахме, но не е много по-ниско", коментира главният епидемиолог на Швеция Андерс Тегнел по време на пресконференция, като добави, че вирусът се разпространява в клъстери и не се държи като предишни заболявания.

Тревожни данни от Швеция

Тревожни данни от Швеция

Скандинавската страна не може да овладее пандемията

"Имаме различни нива на имунитет на различни части от населението на този етап, от 4 до 5% до 20 до 25%", уточни той.

Стадният имунитет, при който достатъчно хора от населението са развили имунитет към инфекция, за да могат ефективно да спрат разпространението на тази болест, не е проверен за новия коронавирус, а степента и продължителността на имунитета сред възстановилите се хора също е несигурна.

Швеция надмина 5000 жертви от COVID-19 вчера, много пъти повече на глава от населението от скандинавските си съседи, но също така и по-малко от някои страни, които избраха да наложат строги блокади, като Великобритания, Испания и Италия.

Архитектът на стратегията срещу Ковид-19 в Швеция призна, че има твърде много починали

Архитектът на стратегията срещу Ковид-19 в Швеция призна, че има твърде много починали

Изобщо нямаше стратегия за възрастните