Главният епидемиолог и архитект на по-либералния подход в борбата с коронавируса в Швеция призна, че страната му е понесла твърде много смъртни случаи от Covid-19 и е трябвало да направи повече за спиране разпространението на заразата, информират "Гардиън" и "Ройтерс".

Коронавирус: Швеция регистрира най-малко случаи от 27 март

Коронавирус: Швеция регистрира най-малко случаи от 27 март

Скандинавската държава потвърди 232 нови случая в понеделник

Андерс Тегнел, който преди критикува други държави заради стриктните ограничения, които според него не са ефикасни на дълъг период, коментира пред Шведското радио, че е напълно очевидно, че страната е имала потенциал за подобряване на това, което са направили.

Запитан дали твърде много хора са починали в Швеция, той отговори: "Да, абсолютно". Тегнел добави, че държавата ще трябва да помисли дали има начин за предотвратяване на такава висока смъртност в бъдеще.

Признанието е на фона на данните, които показват, че в Швеция смъртността на глава от населението е най-висока в света в седемте дни до 2 юни. Преди няколко дни шведското правителство се огъна пред натиска на опозицията и обеща да бъде сформирана комисия за преглед на стратегията на скандинавската държава в борбата с коронавируса.

Опозицията в Швеция поиска комисия за разследане на мерките срещу коронавируса

Опозицията в Швеция поиска комисия за разследане на мерките срещу коронавируса

Умерената партия и популистката "Шведски демократи" искат комисията да започне работа преди лятото

"Ако се изправим пред същото заболяване отново, като знаем точно това, което знаем днес, мисля, че ние ще направим нещо между това, което Швеция стори и това, което останалата част от света направи", обясни Тегнел и добави, че е добре да се знае какво точно да се блокира за по-добро предотвратяване разпространението на инфекцията.

Според публикация в Ourworldindata.com броят на починалите от коронавирус в Швеция е най-високият в света на глава от населението за периода от седем дни до 2 юни. Падат се по 5,29 починали на милион на ден в сравнение с 4,48 във Великобритания.

Дания и Норвегия отварят границите помежду си, Швеция е изключена

Дания и Норвегия отварят границите помежду си, Швеция е изключена

Швеция вижда в това политическо решение, а не здравно обосновано

Разчитайки на чувството за граждански дълг на шведите, Швеция затвори училищата за учениците на възраст над 16 г. и забрани събиранията с повече от 50 души, но само съветва, а не нареди на хората да избягват пътуванията и да не посещават роднини и болни. Магазините, ресторантите и фитнесите останаха отворени.

Въпреки че има признаци, че общественото мнение започва да се променя, социологически проучвания показват, че повечето шведи подкрепят по-либералната стратегия.

Посланикът на Италия се нахвърли на главния епидемиолог на Швеция

Посланикът на Италия се нахвърли на главния епидемиолог на Швеция

Италианският посланик Марио Коспито отхвърли предположението, че страната му е по-лошо позиционирана

В Швеция коронавирусът отне живота на 4468 души, което представлява 449 починали на 1 милион шведи в сравнение с 45 в Норвегия, 100 в Дания, 58 във Финландия, 555 в Италия, 581 в Испания и 593 във Великобритания.

Но Тегнел подчерта пред Шведското радио, че не е ясно държавата какво различно е трябвало да направи и дали ограниченията е трябвало да бъдат наложени едновременно вместо стъпка по стъпка.

Анике Линде, предшественикът на Тегнел като главен епидемиолог от 2005 до 2013 г., коментира миналата седмица, че първоначално е подкрепила стратегията на страната, но след това е изменила вижданията си заради високата смъртност сред възрастното население.

Скептични експерти в Швеция: Липсата на блокада за COVID-19 е ужасна грешка

Скептични експерти в Швеция: Липсата на блокада за COVID-19 е ужасна грешка

Либералният подход на Швеция пренебрегвал науката

"Изобщо нямаше стратегия за възрастните. Сега разбирам", отбеляза Линде пред Шведската национална телевизия. Тя добави, че друга ключова грешка е предположението, че коронавирусът ще е като сезонния грип.

"Изобщо не се държа като грип. Разпространява се по-бавно и има по-дълъг инкубационен период. Това прави по-трудно засичането му и изграждането на имунитет на населението", смята тя. Линде добави, че Швеция е можело по-добре да се справи, следвайки другите скандинавски държави, които затвориха границите и инвестираха в тестване и проследяване в по-голям мащаб.

Миналия месец проучване показа, че само 7,3% от населението на Стокхолм има антитела срещу вируса.

Само 7,3% с антитела в Стокхолм

Само 7,3% с антитела в Стокхолм

Това са първите резултати от проучване на агенцията за присъствието на антитела сред шведите