Стратегията на Швеция за справяне с новия коронавирус (COVID-19) е да не налага блокада и карантина.

Вместо това шведската държава позволява на хората да ходят в паркове, ресторанти и да продължават да работят, като същевременно насърчава, но не налага социално дистанциране.

Това е стратегия, която мнозинството от хората в страната изглежда подкрепят.

Тя обаче предизвика тревога сред някои експерти, които посочват големия брой на починалите в страната, последиците за уязвимите групи и че това е подход, който пренебрегва голяма част от най-добрите изследвания във връзка с COVID-19.

Две отворени писма, подписани през април от над 2000 експерти в цялата страна, настояха да се приемат по-строги мерки със задължителни елементи. Ала писмата не промениха правителствената политика. Броят на жертвите в Швеция сега е сред най-високите в света, а средната ѝ смъртност от 13 до 20 май е била най-високата в света на глава от населението.

COVID-19: Швеция с най-много жертви на глава от населението в Европа за 7 дни

COVID-19: Швеция с най-много жертви на глава от населението в Европа за 7 дни

В дългосрочно перспектива обаче Швеция може да излезе победител

Американското издание Business Insider е разговаряло с някои от тези експерти, които са подчертали, че шведските здравни власти не се запознават достатъчно добре с новите изследвания.

Те са отбелязали, че се надяват, че никоя друга страна няма да се опитва да имитира Швеция, която протестиращи срещу блокадата в САЩ и някои американски политици изтъкнаха като пример за по-добър подход.

Оле Кемпе, професор и старши консултант по ендокринология в Каролинския институт в Стокхолм, подчертава: "Ние жертваме възрастни хора и хора с болести. Тъй че това не е нещо, което някой трябва да копира."

Швеция твърди, че нейната стратегия не се основава на постигането на "стаден имунитет" - точката, в която толкова много хора са имунизирани към вирус чрез заразяване или ваксинация, че той спира да действа в дадената популация.

Швеция отчете рекордна месечна смъртност за последните почти 30 години

Швеция отчете рекордна месечна смъртност за последните почти 30 години

От пандемията са загинали около 3700 души

Ала Андерс Тегнел, държавният епидемиолог на Швеция и главната фигура зад плана на Швеция, подчерта напредъка на Швеция към подобно състояние. Той каза в края на април, че до 20% от хората в Стокхолм били имунизирани и че това можело да помогне за предпазване от втора вълна.

Мнозина разбраха това като тихо признание, че именнно стадният имунитет е стратегията. Но учени по света предупредиха, че няма гаранция, че хващането на вируса дава постоянен имунитет - и дори да го направи, човешката цена да се достигне до това състояние би била огромна.

Маркус Карлсон, математик от Лундския университет, обясни: "Те отричат ​​това на практика, но ако погледнете действията им, те очевидно се стремят към стаден имунитет - затова държат училищата и всичко отворено."

Кемпе настоя, че Швеция се опитва да "достигне стаден имунитет, като убива хора".

"Това означава, че хората, които са възрастни или имат заболяване като затлъстяване, като диабет, са по-малоценни от останалите, така че можем просто да ги оставим да умрат и получаваме стаден имунитет", изтъква Кемпе. 

Швеция отрича, че е била много по-либерална към COVID-19

Швеция отрича, че е била много по-либерална към COVID-19

Бил създаден погрешен образ за страната в това отношение

Той отбеляза, че коренно различният подход на Швеция означава, че има специална отговорност той да бъде оправдан. "Тежестта на доказването е много силна", подчерта ученият.

Според Кемпе и мислещите като него планът на Швеция пренебрегва науката и голяма част от подхода на страната "не се основава на факти".

"Ако имате вирус, който е съвсем нов, знаете много малко за него, защо не направите крачка назад и не кажете, че се опитвате да заразите възможно най-малко хора, докато не знаем повече", пита професорът. 

"Стратегията на Швеция е обратната: да бъдат заразени колкото се може повече хора, да се постигне стаден имунитет", обясни Оле Кемпе.

Той посочи новите неща, открити за вируса, включително млади хора, които преживяват кръвни съсиреци и инсулти, и нов възпалителен синдром, който е убил най-малко четири деца.

Швеция: Държавите ще затворят пак при втората вълна, а ние ще имаме имунитет

Швеция: Държавите ще затворят пак при втората вълна, а ние ще имаме имунитет

Швеция ще има високо ниво на имунитет