Впечатленията, създадени в чужбина, че Швеция е възприела подход тип "всичко е нормално и нищо не се е случило" към новия коронавирус (COVID-19), са погрешни. Това обяви премиерът на скандинавската страна, цитиран от "Ройтерс".

Швеция не наложи пълна карантина заради епидемията, като това беше в рязък контраст с много от европейските страни, като вместо това прие комбинация от законодателни мерки и препоръки в отговор на вируса. Някои чуждестранни вестници и телевизии разкритикуваха сравнително меката политика.

Швеция търси спешно 10 000 медици за старческите домове

Швеция търси спешно 10 000 медици за старческите домове

COVID-19 кризата показа, че в страната има критичен недостиг на квалифициран персонал

Премиерът Стефан Льовен каза, че отхвърля този разказ, "образът, който прави Швеция да изглежда толкова различно от другите страни. Това не е така."

Шведският модел за управление на обществото е изграден на доверие между гражданите, които са "отговорни да постъпват правилно", и депутатите и другите власти, каза той по време на пресконфереция за чуждестранни медии.

"В Швеция животът не продължава така, сякаш нищо не се е случило. Това не е нормално положение на нещата", подчерта Льовен.

Настоящите насоки на властите забраняват големи събирания на хора, докато гимназиите и университетите са затворени. Правителството препоръча социално дистанциране, защита на възрастните хора, работа от дома и оставане в къщи, ако човек не се чувства добре.

Жертвите на коронавируса в Швеция продължават да намаляват

Жертвите на коронавируса в Швеция продължават да намаляват

57 души са починали от коронавирус в Швеция за последното денонощие

Началните училища обаче остават отворени, хората не са задължени да стоят по домовете си и могат да се събират в малки групи, а магазините не са били принуждавани да затварят.

Швеция е регистрирала досега 3 529 починали от новия коронавирус, което е далеч по-малко в сравнение с големи страни от Европейския съюз, но жертвите са около пет пъти повече в сравнение с Дания и повече от десет пъти повече от останалите ѝ скандинавски съседи.

В Швеция са регистрирани общо 28 582 заразени с новия коронавирус от началото на епидемията в страната, като населението на страната е повече от 10 млн. души.