Швеция търси да наеме 10 000 здравни работници и болногледачи на безсрочен договор, за да подобри грижите за възрастните хора, съобщава Агенция "Франс прес".

При избухването на епидемията с коронавирус стана ясно, че има критичен недостиг на персонал в тази област.

Решението на властите е вследствие на споразумение между воденото от социалдемократите правителство, основния шведски синдикат на общинските работници "Комунал" и общинските власти, отговарящи за осигуряване на грижи за възрастните хора.

Въпреки че в Швеция ограниченията заради коронавируса са най-гъвкавите в цяла Европа, страната признава, че се е провалила в защитата на възрастните хора.

В Швеция признаха, че имат проблем със стратегията срещу Covid-19

В Швеция признаха, че имат проблем със стратегията срещу Covid-19

В Швеция заразените с коронавирус са над 18 000, а починалите са над 2100

От 3400-те смъртни случая от началото на епидемията там почти половината са станали в старчески домове. Към 28 април 90% от жертвите в страната са били на поне 70 години.

Защитата на възрастните, най-вече в старческите домове, породи дебати в Швеция и мнозина разкритикуваха условията на труд на персонала.

Коронавирус: В Швеция сериозен спад на починалите и новозаразените

Коронавирус: В Швеция сериозен спад на починалите и новозаразените

Властите са можели да действат "малко по-бързо"

По данни на синдиката "Комунал" през март 40% от персонала в старческите домове в Стокхолм е бил съставен от неквалифицирани работници, наети по краткосрочни договори и срещу почасово заплащане, докато 23% са били временно наети. Всички тези работници не получават заплата, ако си останат у дома при появата на симптоми на евентуална зараза.

Днешното споразумение за наемане на допълнителни работници на безсрочен договор идва след обявеното вчера решение да бъдат отпуснати 2,2 милиарда крони (208 млн. евро) за платено обучение на работното място на персонала в старческите домове, след което тези хора ще бъдат наети на безсрочен договор.