Швеция е регистрирала 348 новозаразени с новия коронавирус (COVID-19) през изминалото денонощие, като в скандинавската страна започва да се наблюдава тенденция на намаляване на новозаразените, въпреки че тя имаше много по-либерален подход в сравнение с почти всички страни в Европа, където бяха наложени строги мерки за изолация, информира "Гардиън".

Последните данни на шведските здравни власти показват, че общият брой на заразените в страната са 26 670 души, от които са починали 3 256 души, като през последните 24 часа е имало още 31 жертви на COVID-19.

Швеция: Държавите ще затворят пак при втората вълна, а ние ще имаме имунитет

Швеция: Държавите ще затворят пак при втората вълна, а ние ще имаме имунитет

Швеция ще има високо ниво на имунитет

По-рано днес ръководителят на шведската агенция за извънредни ситуации призна, че властите са можели да действат "малко по-бързо", за да ограничат разпространението на коронавируса сред уязвимите групи от хора.

В радио интервю Дан Елиасон каза, че "когато възникнат големи кризи, винаги ще я оценявате впоследствие. Така идва въпросът, реагирахме ли достатъчно бързо?"

Коментарите му бяха направени, след като министърът на здравеопазването Лена Халенгрен миналия месец призна пред шведска телевизия, че "не успяхме да защитим възрастните си хора. Това е наистина сериозно и провал за обществото като цяло. Трябва да се поучим от това".

Швеция доближи 3000 жертви на коронавируса

Швеция доближи 3000 жертви на коронавируса

Агенцията за обществено здраве обяви, че общо 23 918 са потвърдените случаи, а починалите достигнаха 2941 след 87 нови жертви за ден

Шведските медии през последните седмици съобщиха за случаи, при които в старчески домове е имало голям брой починали, като персоналът продължава да работи, въпреки липсата на предпазни средства или въпреки проявяването на симптоми и потенциалното заразяване на обитателите на домовете.

В някои домове за възрастни също така се наблюдава недостиг на персонал, тъй като служителите са отказали работа или са били насърчавани да останат вкъщи дори с леки симптоми.

Леко забавяне на икономиката на Швеция в началото на 2020 г.

Леко забавяне на икономиката на Швеция в началото на 2020 г.

Скандинавската държава очаква най-сериозно да бъде засегната от епидемията от коронавирус през второто тримесечие