Шведски представители съобщиха, че скандинавската страна, която прие по-мек подход за спиране разпространението на новия коронавирус, регистрира близо 3000 жертви на Covid-19, информира АФП.

Агенцията за обществено здраве обяви, че общо 23 918 са потвърдените случаи, а починалите достигнаха 2941 след 87 нови жертви за ден.

Леко забавяне на икономиката на Швеция в началото на 2020 г.

Леко забавяне на икономиката на Швеция в началото на 2020 г.

Скандинавската държава очаква най-сериозно да бъде засегната от епидемията от коронавирус през второто тримесечие

"Ние се доближаваме до 3000 починали, потресаващо голям брой", заяви епидемиологът Андерс Тегнел на пресконференция.

Швеция не е налагала извънредни мерки за разлика от другите европейски държави. Вместо това в Швеция се прилага подход, базиран на "принципа на отговорността". Страната позволи на училищата, кафенетата, баровете, ресторантите и бизнесите да останат отворени, докато в същото време призова хората и фирмите да спазват насоките за социална дистанция.

Швеция: ЕС провежда бързо разследване за употреба на ремдесивир

Швеция: ЕС провежда бързо разследване за употреба на ремдесивир

Решение с "висок приоритет" се очаква до дни

Шведският подход е критикуван в чужбина и в страната, тъй като смъртността е далеч по-висока от съседните скандинавски страни, които решиха да наложат ограничителни мерки.

В Швеция жертвите на коронавируса са 291 на 1 милион души. За сравнение в Норвегия са 40 души на 1 милион, в Дания - 87, а във Финландия - 45.

В САЩ, където има най-много починали от коронавирус в сравнение с останалите държави, се падат 219 починали на 1 милион, което е по-ниско ниво от това в Швеция.

Въпреки това шведските власти са убедени, че техният план е по-добър в дългосрочен план, тъй като драстичните краткосрочни мерки не са ефективни и не оправдават отражението им върху обществото.

Швеция ли? А цената?

Швеция ли? А цената?

Въпреки по-либералните мерки очакванията са, че Швеция на практика няма да плати по-малка икономическа цена от съседите си. Напротив. Цветелин Пенев е категоричен: моделът е Южна Корея. Но дали западният човек ще е наклонен

Във вторник в Швеция беше публикувано проучване, което показва, че повечето шведи са променили поведението си.

87% твърдят, че спазват по-голяма дистанция от другите хора в магазините, ресторантите и обществения транспорт през тази седмица в сравнение със 72 на сто миналата седмица.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 3,5 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 245 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват близо 3,6 млн. случая и над 257 000 починали в 187 държави, възстановили са се повече от 1,2 млн. души.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".