Швеция отчете малък спад на икономиката през първото тримесечие, показват данните на статистическата служба, цитирани от "Ройтерс".

Скандинавската държава очаква най-сериозно да бъде засегната от епидемията от коронавирус през второто тримесечие (април-юни).

Швеция: ЕС провежда бързо разследване за употреба на ремдесивир

Швеция: ЕС провежда бързо разследване за употреба на ремдесивир

Решение с "висок приоритет" се очаква до дни

Икономиката започна да се забавя в края на 2019 г. след години на бързо разширяване.

Докато Швеция не последва другите европейски държави с пълно блокиране на страната, епидемията от коронавирус и ограничителните мерки засегнаха международните вериги на доставки, намалиха търсенето и принудиха компаниите да освободят десетки хиляди работници.

Правителството очаква икономиката да се свие с около 7% - най-тежката рецесия от 1940 г., но прогнозата е за икономически растеж през 2021 г.

Швеция ли? А цената?

Швеция ли? А цената?

Въпреки по-либералните мерки очакванията са, че Швеция на практика няма да плати по-малка икономическа цена от съседите си. Напротив. Цветелин Пенев е категоричен: моделът е Южна Корея. Но дали западният човек ще е наклонен

БВП на скандинавската страна се сви с 0,3% през първите три месеца на годината в сравнение с последната четвърт на 2019 г. и се разшири с 0,5% на годишна база.

Шведското правителство обеща да похарчи над 100 милиарда шведски крони (10,18 милиарда долара) за подпомагане на икономиката.

Междувременно Агенцията за обществено здраве на Швеция съобщи, че е много вероятно първите случаи на коронавирус в страната да са от ноември 2019 г.

В Швеция заразените с коронавирус са повече от 23 000, а починалите са над 2800. 

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 3,4 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 241 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 3,6 млн. случая и повече от 252 000 починали в 187 държави, възстановили са се повече от 1,17 млн. души.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".