Благодарение на противоречивите политики в борбата с коронавируса, които не включват блокиране на страната, Швеция ще бъде по-добре подготвена за втората вълна на пандемията от другите, които може да се окажат в позиция отново да затварят.

Това заяви главният епидемиолог на скандинавската държава Андерс Тегнел.

Швеция доближи 3000 жертви на коронавируса

Швеция доближи 3000 жертви на коронавируса

Агенцията за обществено здраве обяви, че общо 23 918 са потвърдените случаи, а починалите достигнаха 2941 след 87 нови жертви за ден

Пред вестник "Файненшъл таймс" Тегнел, архитектът на подхода на Швеция, отбеляза: "През есента ще има втора вълна. Швеция ще има високо ниво на имунитет и броят на случаите вероятно ще бъде доста нисък...Но Финландия ще има много ниско ниво на имунитет. "Дали Финландия ще трябва да затваря отново?".

Някои критикуват правителството на Швеция и Тегнел за подхода им, тъй като в страната коронавирусът е отнел живота на 3040 души, което е много повече от починалите в съседните Дания, Норвегия и Финландия. Но Тегнел каза, че вниманието към него е "доста абсурдно". Той защити стратегията си.

"Голяма грешка е да се стои и да се казва "ние трябва просто да изчакаме за ваксина". Ще отнеме много повече време, отколкото си мислим. И в крайна сметка ние не знаем колко добра ще е ваксината. Още една причина да има на място устойчива политика", обясни експертът.

Леко забавяне на икономиката на Швеция в началото на 2020 г.

Леко забавяне на икономиката на Швеция в началото на 2020 г.

Скандинавската държава очаква най-сериозно да бъде засегната от епидемията от коронавирус през второто тримесечие

По последни данни на Световната здравна организация по света има около 3,6 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 254 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 3,8 млн. случая и над 269 000 починали в 187 държави, възстановили са се повече от 1,28 млн. души.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".