В Швеция признаха, че имат проблем със стратегията срещу Covid-19.

Вицепремиерът на Швеция Изабела Льовин даде интервю за Би Би Си, на което беше запитана дали по-либералният подход - баровете, ресторантите и границите са отворени, както и училищата с ученици до 16-годишна възраст - е довел до по-голяма смъртност в страната.

В Швеция 15-20% изградили имунитет срещу Covid-19

В Швеция 15-20% изградили имунитет срещу Covid-19

По отношение на смъртността Швеция отчита "същите резултатите като в другите държави", смята експертът

В скандинавската страна смъртността от Covid-19 е близо 200 души на 1 милион в сравнение с 31 във Финландия и 36 в Норвегия.

Льовин призна, че Швеция има "голям проблем" със стратегията си за защита на възрастните и че това е "нещо, от което се учим".

Швеция: Мит е, че животът тук си продължава нормално

Швеция: Мит е, че животът тук си продължава нормално

Трудно разбират защо правим това в Швеция

"Ние наистина имаме голям проблем с нашата основна стратегия, която е да защитим възрастните и най-уязвимите. Имахме заразяване с Covid-19 в домовете за възрастни хора и това е нещо, от което се учим. Това е предимно в района на Стокхолм. Но виждаме, че винаги сме подготвени да предприемем нови мерки, но ние ограничихме събиранията на хора максимум до 50 души. Също има забрана за посещение на възрастните в старческите домове. Но е смесица от правно обвързващи мерки и много силни препоръки", обясни политикът.

Льовин добави, че има опасения, че налагането на стриктни ограничения може да донесе нежелан резултат като умора от блокадата и принуждаване на хората да нарушават мерките, които "ние трябва да наложим за много дълго време, докато имаме ваксина или докато разберем кога ще приключи тази пандемия".

Коронавирус: Швеция регистрира най-много починали за ден от началото на епидемията

Коронавирус: Швеция регистрира най-много починали за ден от началото на епидемията

За последните 24 часа са починали 185 души

По думите й "важно" е и е "абсолютно фундаментално" правителствата да са "прозрачни колкото се може повече" с гражданите си и да се "отнасят към хората като възрастни", а именно да поемат отговорност, индивидуална отговорност, а също да слушат препоръките на експертите.

Запитана дали Швеция прилага стратегия за придобиване на "стаден имунитет", вицепремиерът отговори, че това не е целта.

COVID-19 коси имигрантите в Швеция

COVID-19 коси имигрантите в Швеция

Повечето случаи са сред хора с чуждестранен произход

"Стратегията не е такава...Стратегията е да се опитаме да ограничим разпространението на вируса и да ограничим смъртността и заразяването на населението. Експертите ни казаха, че те дори не знаят на 100% кога човек придобива имунитет", подчерта министърът. 

В Швеция заразените с коронавирус са над 18 000, а починалите са над 2100. 

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 2,7 милиона потвърдени случая, а починалите са повече от 190 000. Регистрирани са случаи в повече от 200 държави и територии. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 2,9 млн. случая и над 203 000 починали в 185 държави, възстановили са се повече от 824 000.

Можете да следите случаите на коронавирус в България на сайта на Военномедицинска академия, на сайта на Министерството на здравеопазването и за света на инфографиките на Световната здравна организация и на Университет "Джон Хопкинс".