15-20% от населението на Швеция има имунитет срещу коронавируса. Това съобщи шведският епидемиолог Андерс Тегнел в интервю за радио Би Би Си.

Тегнел е убеден, че стратегията на Швеция поставя скандинавската държава в по-добра позиция при втора вълна на заразяване с коронавируса, след като учените са установили, че към момента около 15-20% от населението има имунитет, което не е достатъчно за стаден имунитет, но е достатъчно за забавяне и контрол на разпространението на заразата.

Швеция: Мит е, че животът тук си продължава нормално

Швеция: Мит е, че животът тук си продължава нормално

Трудно разбират защо правим това в Швеция

Швеция е критикувана за решението да тръгне по различен път в сравнение със съседите си и останалата част от Европа в подхода си срещу коронавируса. Властите помолиха гражданите да избягват пътувания, да работят от вкъщи и да останат по домовете си, ако са възрастни или се чувстват болни. Но скандинавската държава не е налагала стриктни ограничения и забрани.

В Швеция е по-висока смъртността от съседните държави. Вчера властите съобщиха за общо 16 755 потвърдени случая и 2021 починали. И в държавата има недоволство от това, че възрастните го отнасят. Според някои експерти в страната властите трябва да признаят, че стратегията е голям провал, тъй като през цялото време твърдяха, че основната им цел е да защитят възрастните.

Коронавирус: Швеция регистрира най-много починали за ден от началото на епидемията

Коронавирус: Швеция регистрира най-много починали за ден от началото на епидемията

За последните 24 часа са починали 185 души

Запитан дали политиката работи, Тегнел отговори, че целта е била да забавят разпространението на вируса, така че здравната система да не бъде претоварена.

И това работи в някаква степен. 20% от леглата в интензивните отделения са празни, което означава, че постоянно има възможност за приемане на пациенти.

По отношение на смъртността Швеция отчита "същите резултати като в другите държави", смята експертът.

COVID-19 коси имигрантите в Швеция

COVID-19 коси имигрантите в Швеция

Повечето случаи са сред хора с чуждестранен произход

Помолен да коментира факта, че има повече починали в Швеция спрямо другите скандинавски държави, Тегнел поясни, че 50% от смъртните случаи са в старчески домове, където са забранени посещенията.

"Трудно е да се разбере как блокирането щеше да спре това", продължи той коментара си.

Дали стратегията е довела до повече починали, Андерс Тегнел заяви: "Труден въпрос и аз не мисля, че имаме отговор, и аз не знам дали някога ще получим отговор".

Швеция е изчислила, че пикът е преминал още през миналата седмица.

Коронавирус: В Швеция по-висока смъртност в сравнение с Германия и САЩ

Коронавирус: В Швеция по-висока смъртност в сравнение с Германия и САЩ

Над 11 400 са заразените с коронавирус в страната