Посланикът на Италия в Швеция реагира остро на коментар на главния епидемиолог на скандинавската страна, който заяви, че италианската здравна система не е толкова добра като шведската, информира АФП.

През уикенда в интервю за Шведското радио Андерс Тегнел, лицето на спорния по-мек подход на Швеция в борбата с коронавируса, се жалва, след като починалите от вируса в страната надхвърлиха 4000. Повече от 90% от жертвите в Швеция са на възраст над 70 г. и ¾ от тях са в медико-социални домове.

Скептични експерти в Швеция: Липсата на блокада за COVID-19 е ужасна грешка

Скептични експерти в Швеция: Липсата на блокада за COVID-19 е ужасна грешка

Либералният подход на Швеция пренебрегвал науката

"Смятам, че в такова модерно и богато общество като Швеция бяхме длъжни да предпазим нашите възрастни", коментира Тегнел. Смъртността в Швеция "не трябва да изглежда като в Китай или може би в Италия, където те имат по-малко ресурси за такива неща", добави той.

Италианският посланик Марио Коспито отхвърли предположението, че страната му е по-лошо позиционирана в борбата с пандемията. Той представи данни, които показват, че здравеопазването на Италия е по-добро от това на Швеция.

"Според СЗО италианската здравна система е на второ място в света що се отнася до ефективност и функционалност след Франция. Швеция е на 23-ото място в същата класация", подчерта дипломатът.

COVID-19: Швеция с най-много жертви на глава от населението в Европа за 7 дни

COVID-19: Швеция с най-много жертви на глава от населението в Европа за 7 дни

В дългосрочно перспектива обаче Швеция може да излезе победител

"В Италия продължителността на живота е 83,4 години - най-високата в света след Испания. В Швеция продължителността на живота е 82,2 г. Броят на болничните легла на 1000 е 3,4 в Италия и 2,2 в Швеция", добави Коспито.

Според него другите държави трябва да изразяват солидарност с Италия вместо да я критикуват, защото е първата страна в Европа, ударена от пандемията. По думите му за разлика от други държави Италия не е имала време да се подготви за епидемията.

Швеция, страна с население от 10,3 милиона души, е потвърдила 4420 починали от коронавирус или 418 души на милион, докато Италия, с население 60 милиона души, е регистрирала 33 072 починали, или 547 починали на милион.