Двете най-големи опозиционни партии в Швеция призоваха за сформиране на независима комисия за проверка на отговора на страната в борбата с коронавируса, информира АФП.

Консервативната Умерена партия и популистката "Шведски демократи" обявиха, че са поискали комисията да започне работа преди лятото.

Дания и Норвегия отварят границите помежду си, Швеция е изключена

Дания и Норвегия отварят границите помежду си, Швеция е изключена

Швеция вижда в това политическо решение, а не здравно обосновано

Премиерът на скандинавската страна от Социалдемократическата партия Стефан Льовен многократно подкрепи създаване на комисия, но подчерта, че това трябва да се случи след приключване на пандемията.

Като цяло в Швеция има политическо единство по отношение на по-мекия подход на страната в борбата с новия коронавирус, но повечето партии са съгласни, че е необходимо да се проучат действията на кабинета.

Посланикът на Италия се нахвърли на главния епидемиолог на Швеция

Посланикът на Италия се нахвърли на главния епидемиолог на Швеция

Италианският посланик Марио Коспито отхвърли предположението, че страната му е по-лошо позиционирана

Швеция, която днес съобщи за общо 4350 починали и 36 476 заразени с коронавирус, среща затруднения при предпазването на възрастните хора от вируса. Повече от ¾ от смъртните случаи са в домове за медико-социална грижа.

Новата комисия също най-вероятно ще проучи и икономическия отговор на страната по време на кризата, както и мудното тестване за коронавирус.

Правителството увеличи капацитета до 100 000 теста на седмица, но само до преди няколко седмици страната извършваше около 30 000 теста на седмица заради бюрократични спънки.

"Има много партии, които са съгласни с нас, че трябва да бъде назначена комисия възможно най-скоро и да не се чака за след края на кризата", каза лидерът на Умерената партия Улф Кристерсон.

Той добави, че ще повдигне въпроса в парламента през следващата седмица, ако Льовен не предприеме действия.

Предложението на Кристерсон се радва на широка подкрепа в парламента.

Междувременно след месеци на дистанционно обучение средните училища и университетите отварят от 15 юни, обявиха властите. Скандинавската държава не затвори началните училища по време на пандемията.