Определеният за бежанец Осама Абдул Мохсен и "бягащ от войната" сириец, който бе спънат от унгарска операторка, се оказа джихадист и активен терорист в Сирия, съобщи rudaw.net.

Осама Абдул Мохсен, който доби известност след като бе спънат от операторка при опит да пробие блокадата на сръбско-унгарската граница, се оказа прекалено добре известен в Сирия.

От Партията демократичен съюз (ПДС - основната политическа сила на сирийските кюрди) разпространиха изявление, в което се казва, че Мохсен се е бил на страната на ислямистки джихадистки организации в Сирия и е извършвал военни престъпления срещу цивилни - най-вече кюрди.

„Осама Абдул се присъедини към бунтовнически групи през 2011 година и извърши престъпления срещу цивилни малцинства, включително кюрди", се казва в изявлението.

В него се заявява, че информация за „включването на Мохсен във Фронт ал-Нусра, който е официалният клон на Ал Кайда в Сирия, е получена от свидетелски показания от много кюрди. Те са разпознали и фотографии, които той е публикувал на страницата си във Фейсбук, преди да я закрие.

Според ПДС, Мохсен е живял в град Тел Абияд по времето, когато го контролираше джихадистката терористична групировка "Ислямска държава" (ИД). Пред заплахата да попадне в ръцете на настъпващите кюрди, той е избягал от там преди те да превземат града.

Сирийските кюрди заявяват още, че той не само е станал член на Ал Нусра, но и е участвал в боеве срещу кюрдските сили край градовете Амудех, Серекание и Африн, като е извършил и военни престъпления срещу цивилни.

След като бе спънат от унгарска операторка, която по-късно бе обвинена и уволнена от работа, Мохсен получи международно съчувствие. Той бе поканен да живее в Испания, а също и получи работа в испанско футболно училище в Хетафе, близо до Мадрид, защото в Сирия е бил треньор по футбол.

На снимките в социалната мрежа самият Осама се гордее, че е воювал срещу кюрдите.

"Тези терористи вече публично обявиха, че се стремят да унищожат Европа. Изглежда, че демокрацията, сега ще бъде убита с активната помощ на самата демокрация", заключи изявлението Партията демократичен съюз.

Между 350 до 500 терористи успешно са пристигнали до Швеция и Германия, по информация на кюрдски източници към 27 септември 2015 година.