Спътникови снимки, направени на 21 август, доказват, че химическата атака в покрайнините на Дамаск е била извършена от зона, контролирана от сирийските власти, според доклад на френските спецслужби, предадоха информационните агенции.

Очаква се докладът, в обем от 9 страници, да бъде публикуван на сайтовете на държавните институции, предаде агенция „Ройтерс", която разполага с копие от документа.

Междувременно френският премиер Жан-Марк Ейро представи пред парламента данните от доклада.
По думите му, на пленарното заседание в сряда, 4 септември, няма да има гласуване по сирийската криза. Той допълни, че няма никакви съмнения, че силите на Асад са отговорни за химическата атака, при която загинаха над 1400 души.

Той отбеляза, че страната му няма намерение да действа самостоятелно срещу режима на Асад.

Наред с информацията от спътниковите снимки, з доклада има данни, че силите на Асад са бомбардирали района на химическата атака, за да прикрият следите от нея.

Преди това сирийският президент Башар Асад заяви, че обвиненията срещу него са нелогични и лишени от доказателства.

Междувременно в интервю пред Би Би Си Мухтар Ламани, който оглавява офиса на специалния посланик на ООН в Сирия, заяви, че в страната има опасност от геноцид.

Ламани подчерта, че ситуацията е почти катастрофална. Според него най-голямо безпокойство буди ескалацията на религиозното насилие между сунити, алевити и християни.

По думите му, най-уязвимо е алевитското малцинство, към което принадлежи самият Башар Асад.
Християните също са подложени на чести нападения.

По данни на световната организация, броят на бежанците, принудени да напуснат Сирия заради конфликта, вече е достигнал 2 милиона. Само за последите 6 месеца числеността им се е удвоила.
Други 5 милиона са мигрирали вътре в страната. Около една трета от сирийците са напуснали  домовете си.

Американският сенатор от Аризона Джон Маккейн от своя страна заяви, че ако конгресът отхвърли планираната от президента Барак Обама военна операция в Сирия, това би било катастрофа. Същевременно той отбеляза, че президентската администрация трябва да свърши още много работа, за да си гарантира одобрението на конгреса.

Същевременно бившият ирански президент Акбар Хашеми Рафсанджани обвини Башар Асад за използването на химически оръжия срещу гражданите на собствената му страна. Преди това  иранските власти посочиха бунтовниците като виновници за химическата атака. Това е първият случай на разминаване межда иранските политици по отношение на Асад.