Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд назначи специален адвокат, който да поеме разследването за предполагаеми нарушения по казуса със секретните документи, открити в дома и бившия личен кабинет на президента Джо Байдън, съобщи CNN.

Специалният съветник е Робърт Хър.

Назначението е важен момент за Байдън, който най-вече успя да избегне правните проблеми по време на престоя си в Белия дом. Разследването на специалния прокурор, заедно с новата Камара на представителите, ръководена от републиканците, означава, че Байдън може да бъде в отбранителна позиция през следващите две години.

Назначаването идва часове, след като офисът на адвоката на Белия дом заяви в изявление, че помощниците на Байдън са открили документи със секретни маркировки на две места в дома му в Уилмингтън, Делауеър.

Самият Байдън заяви, че документите са в заключен гараж и че той сътрудничи напълно на Министерството на правосъдието.

Те са от времето на вицепрезидентския му мандат. 

Нов удар по Байдън: Намерена е втора партида класифицирани документи

Нов удар по Байдън: Намерена е втора партида класифицирани документи

Не се разкриват допълнителни подробности

Припомняме, че законът изисква всички досиета на Белия дом, включително класифицираните, да бъдат предадени на Националния архив на САЩ, след изтичане на мандата на администрацията.

През август миналата година агенти на ФБР претърсиха дома на предшественика на Байдън във Флорида и иззеха над 10 000 файла, които Тръмп не беше предал на Националния архив.

Министерството на правосъдието беше издало призовка за връщане на класифицираните файлове, преди ФБР да се появи в Мар-а-Лаго.

Федералните агенти иззеха от голф клуба в Палм Бийч повече от 300 документа с класифицирани обозначения, включително 18 с гриф "строго секретно".

Секретни документи открити в стар офис на Байдън

Секретни документи открити в стар офис на Байдън

От времето, когато е бил вицепрезидент

Доналд Тръмп вече е изправен пред наказателно разследване за предполагаемо неправилно боравене с класифицирани файлове.

Белият дом заяви, че адвокатите на Байдън са предупредили Националния архив веднага след като са открили класифицираните материали в мозъчния тръст и агенцията е прибрала материалите на следващата сутрин.