Помощниците на президента на САЩ Джо Байдън са открили нова партида от класифицирани правителствени документи на второ място, което е все по-голям политически срам за Белия дом. Това коментира Би Би Си.

Първият тайник беше открит в частен офис във Вашингтон, който Байдън използваше след вицепрезидентския си мандат.

Въпросът се разглежда от Министерството на правосъдието на САЩ.

В сряда все още не беше ясно кога и къде е бил намерен допълнителният транш от досиета от помощниците на Байдън.

Секретни документи открити в стар офис на Байдън

Секретни документи открити в стар офис на Байдън

От времето, когато е бил вицепрезидент

Първоначалната партида от около 10 документа беше открита през ноември миналата година в Центъра "Пен Байдън", мозъчен тръст в близост до Белия дом, но стана известна едва тази седмица.

Съобщава се, че тези документи включват бележки на американското разузнаване и информационни материали, свързани с Украйна, Иран и Обединеното кралство.

Белият дом все още не е коментирал новооткритата партида. По-рано в сряда прессекретарят на Белия дом Карин Жан-Пиер отказа да отговори на въпроси относно първия тайник с файлове по време на ежедневния си брифинг за пресата.

"Това се разглежда от Министерството на правосъдието", каза тя. "Няма да излизам извън рамките на това, което президентът сподели вчера".

Във вторник Байдън заяви, че е "изненадан" от откриването на файловете и "сътрудничи" на правосъдното министерство при проверката.

Спорът идва в момент, когато президентът демократ е изправен пред проверката на новото републиканско мнозинство в Камарата на представителите на САЩ.

"Сега, когато демократите вече нямат еднопартийно управление във Вашингтон, настъпват надзор и отчетност", заяви в сряда Джеймс Комер, новият председател на Комисията за надзор в Камарата на представителите.

Комисията започва разследвания на президента и неговото семейство, включително искане към Белия дом да предаде документи и комуникации, свързани с класифицираните досиета.

Законът изисква всички досиета на Белия дом, включително класифицираните, да бъдат предадени на Националния архив на САЩ, след изтичане на мандата на администрацията.

Комисията в Конгреса препоръча обвинения за Тръмп

Комисията в Конгреса препоръча обвинения за Тръмп

За подпомагане на бунт, лъжа и възпрепятстване на разследване

През август миналата година агенти на ФБР претърсиха дома на предшественика на Байдън във Флорида и иззеха над 10 000 файла, които Тръмп не беше предал на Националния архив.

Министерството на правосъдието беше издало призовка за връщане на класифицираните файлове, преди ФБР да се появи в Мар-а-Лаго.

Федералните агенти иззеха от голф клуба в Палм Бийч повече от 300 документа с класифицирани обозначения, включително 18 с гриф "строго секретно".

Близо 100 папки и докумeнта с гриф секретно в Мар-а-Лаго на Тръмп

Близо 100 папки и докумeнта с гриф секретно в Мар-а-Лаго на Тръмп

Съд на САЩ пусна опис с иззетите материали, ФБР са иззели около 1500 документа, както и класифицирани папки

Доналд Тръмп вече е изправен пред наказателно разследване за предполагаемо неправилно боравене с класифицирани файлове.

Белият дом заяви, че адвокатите на Байдън са предупредили Националния архив веднага след като са открили класифицираните материали в мозъчния тръст и агенцията е прибрала материалите на следващата сутрин.