Американски съд публикува подробен опис на материалите, иззети от ФБР от дома на бившия президент Доналд Тръмп във Флорида миналия месец, съобщава БиБиСи.

Според документацията агентите са взели 33 кутии с документи, включително десетки празни папки, обозначени като класифицирани.

Той също така разкрива няколко документа, обозначени като секретни и строго секретни, които са открити от офиса на Тръмп.

Тръмп, който е разследван за боравенето с класифицирани документи, отрича да е извършил нарушение.

Сред документите, открити след безпрецедентното претърсване на Мар-а-Лаго от 8 август, са: 3 документа, обозначени като поверителни; 17 документа с гриф секретно; 7 документа с гриф строго секретно; 43 празни папки с гриф секретно; 28 празни папки с надпис "Да се върнете на щатен секретар/военен помощник".

При напускане на поста президентите на САЩ трябва да прехвърлят всички свои документи и имейли в Националния архив. Министерството на правосъдието проверява дали Тръмп неправилно е боравил с документи, като ги е отнесъл от Белия дом в имението си Мар-а-Лаго, след като напуска поста си през януари 2021 г.

Прокурорите твърдят, че Тръмп и неговите адвокати не са предоставили съответните документи доброволно и "вероятно са скрили или премахнали" записи като част от усилията да възпрепятстват разследването.

Тръмп отхвърли тези твърдения с аргумента, че вече е разсекретил документите, които притежава.

Бившият президент също така твърди, че файловете са били съхранявани сигурно в складово помещение в Мар-а-Лаго. Но инвентаризацията, разпечатана в петък, показва, че агенти на ФБР са извадили около 1500 документа, както и класифицирани папки, които са били празни, от офиса на Тръмп.

Декларацията в съда също така потвърждава предишни съобщения, че много записи са "смесени" с лични вещи, включително дрехи, книги и вестници.

По-подробният опис на секретните материали, иззети от Министерството на правосъдието при претърсването му в Мар-а-Лаго, не хвърля много светлина върху това какво точно е имало в документите. Това, което разкрива обаче, е къде са били разположени.

От изброените 18 строго секретни документа 7 са били в офиса на Тръмп, а не в складовата зона на имението, както и 17 от 54-те секретни документа.

Това предполага, че тези строго секретни документи не просто са събирали прах в кутии в недрата на Мар-а-Лаго, те са били пред очите на бившия президент - и че той може да ги е направил достъпни с причина.

Правителственият списък не навлиза в повече подробности за това къде в кабинета на президента са били разположени тези документи, въпреки че в съдебно дело по-рано тази седмица Министерството на правосъдието каза, че три класифицирани предмета са били открити в бюрата на кабинета му.

Тръмп също така публично се оплака, че ФБР е имало достъп до неговия сейф, така че това може да е друго възможно място.

Инвентаризацията също така показва, че много класифицирани документи в складовото помещение и в офиса на Тръмп са били примесени със снимки, изрезки от вестници, "дрехи/подаръци" и празни папки - което е в основата на очевидно случайния метод на поставяне в кутия и премахване на материал в последния момент и дни от президентството на Тръмп.

ФБР: Вероятно Тръмп е съхранявал неправомерно секретни документи

ФБР: Вероятно Тръмп е съхранявал неправомерно секретни документи

Разследването срещу експрезидента е открило нередности