Публикуваната в петък редактирана клетвена декларация, използвана от Министерството на правосъдието, за да получи заповед за обиск на дома на бившия президент на САЩ Доналд Тръмп в Мар-а-Лаго, хвърли нова светлина върху федералното разследване за съхраняването на класифицирани документи от Белия дом, съобщи CNN.

Документите показват, че може да са били незаконно манипулирани в Мар-а-Лаго, тъй като съдържат някои от най-чувствителните тайни на Америка.

ФБР твърди пред съда, че вероятно има "доказателства за възпрепятстване" и секретни документи за защита са били неправомерно отнесени на "неразрешени" места в Тръмп курорт.

ФБР откри 184 секретни документа от 15 кутии по-рано тази година.

Тръмп се опитва да спре разследването на ФБР срещу него

Тръмп се опитва да спре разследването на ФБР срещу него

След като от дома му във Флорида бяха иззети документи

През май, когато ФБР прегледа 15-те кутии, които Националният архив извади от курорта във Флорида през януари, откри "184 уникални документа, носещи класификационен гриф", се казва в клетвената декларация.

Сред материалите са били "67 документа с гриф "ПОВЕРИТЕЛНО", 92 документа "СЕКРЕТНО" и 25 документа "СТРОГО СЕКРЕТНО", според документацията.

Тръмп: ФБР иззе от дома ми три паспорта

Тръмп: ФБР иззе от дома ми три паспорта

ФБР подозира бившия президент на САЩ

ФБР трябваше да предостави на съда своето обяснение защо смята, че вероятно има доказателства за това престъпление в Мар-а-Лаго. 

Департаментът заяви в правната си справка, обосноваваща бележките, че персоналът на ФБР, който вече е идентифициран като участващ в разследването, е получил "заплахи за насилие от членове на обществото".

ФБР каза на съдията, че "незначителни, но важни" редакции в клетвената декларация са необходими, за да се "защити безопасността на персонала на правоприлагащите органи".

ФБР търсило ядрени досиета в резиденцията на Тръмп

ФБР търсило ядрени досиета в резиденцията на Тръмп

Нови облаци над бившия президент

Преди дни стана ясно, че адвокатите на Тръмп се опитват да забавят разследването.