Комисията на Камарата на представителите за 6 януари в американския Конгрес гласува единодушно в края на последната си публична среща в понеделник своя исторически окончателен доклад за бунта в Капитолия и престъпленията за бившия президент Доналд Тръмп и други, съобщи CNN.

Комисията обвини Тръмп за възпрепятстване на официално производство, измама на САЩ, даване на неверни изявления и оказване на помощ на бунт.

Окончателният доклад няма да бъде публикуван публично до сряда, но Комисията разполага с достатъчно доказателства, за да обвини Тръмп за тези четири престъпления.

Членът на комитета конгресмен Джейми Раскин, демократ от Мериленд, каза, че това не са единствените закони, които потенциално имат отношение към поведението на президента Тръмп, свързано с изборите през 2020 г. и че в зависимост от доказателствата, разработени от Министерството на правосъдието, действията на Тръмп със сигурност биха могли да предизвикат други криминални нарушения.

Комисията в Конгреса препоръчва три обвинения за Тръмп?

Комисията в Конгреса препоръчва три обвинения за Тръмп?

Окончателният доклад ще бъде публикуван през следващата седмица

Комитетът каза, че също така придвижва наказателни дела за адвокат Джон Ийстман и "други" към Министерството на правосъдието за разследване и потенциално съдебно преследване.

Има доказателства, които оправдават сезирането на Eastman пред DOJ за възпрепятстване на официално производство и заговор за измама на Съединените щати, каза комисията в понеделник. Раскин каза, че комисията смята, че поведението на други може също да оправдае разследване и наказателно преследване на Министерството на правосъдието, но тези сезирани лица не са били идентифицирани в понеделник.

"Нашият доклад описва подробно действията на многобройни съзаговорници, които се съгласиха и участваха в плана на Тръмп да навреди, възпрепятства и провали удостоверяването на изборната победа на президента Байдън", каза Раскин.

"Въпреки това подкомисията не се опитва да определи всички потенциални участници в тази конспирация, тъй като разбирането ни за ролята на много хора може да е непълно дори днес, тъй като те отказаха да отговорят на въпросите ни. Вярваме, че Министерството на правосъдието ще може да формира по-пълна картина чрез своето разследване."

Тръмп получи призовка за щурма срещу Капитолия от 6 януари

Тръмп получи призовка за щурма срещу Капитолия от 6 януари

През ноември трябва да свидетелства и предаде определени документи

Припомняме, че новината е очаквана. Миналата седмица стана ясно, че Специалната комисия препоръча повдигане на наказателни обвинения по поне 3 точки.

Привържениците на Тръмп щурмуваха Конгреса на 6 януари 2021 г. Това, което започна като протест пред сградата на Капитолия, се превърна във въоръжен сблъсък и превземане на сградата. С искане за анулиране на резултатите от президентските избори и за победа на Тръмп протестиращите преодоляха охраната на Капитолия и нахлуха в сградата. По време на размириците починаха петима души.

Нито един бивш президент на САЩ не е бил обвиняван до този момент по статии от наказателен закон.

Тръмп отрича да е замесен в събитията от 6 януари. В петък неговият говорител Стивън Чанг осъди действията на комисията, като нарече нейните членове "петно върху историята на тази страна".

Министерството на правосъдието на САЩ, което вече разследва ролята на Тръмп в щурма на Капитолия, не е длъжно да следва препоръките на комисията в Конгреса.