Специалната комисия към Камарата на представителите в Конгреса на САЩ, разследваща нападението от 6 януари 2021 г. срещу Капитолия, обяви в петък, че комисията официално е изпратила призовка до бившия президент Доналд Тръмп, съобщи CNN.

Тя го описва като централна фигура в многоетапния план за отмяна на резултатите на президентските избори през 2020 г.

Панелът нарежда на Тръмп да предаде документи до 4 ноември и "един или повече дни, започващи на или около 14 ноември, да даде свидетелски показания". За разлика от предишните съобщения, комисията пусна цялата призовка, която изпрати на Тръмп, заедно с документите, които изисква.

Въпреки това не е ясно дали Тръмп ще се съобрази с призовката. Бившият президент публикува дълъг отговор, в който критикува комисията за Truth Social, след като членовете гласуваха единодушно за призовката му, но не каза дали ще се съобрази. Тръмп също наскоро сподели история на Fox в Truth Social, която твърди, че "обича идеята да свидетелства".

"Както беше показано в нашите изслушвания, ние събрахме огромни доказателства, включително от десетки ваши бивши служители и служители, че вие ​​лично сте организирали и наблюдавали многостранно усилие за отмяна на президентските избори през 2020 г. и за възпрепятстване на мирния преход на властта," пише в писмото си комисията.

Панелът обобщава това, което е представил в изслушванията си, за да демонстрира защо смята, че Тръмп "лично е организирал и наблюдавал" плана.

Върховният съд "поряза" Тръмп за секретните документи

Върховният съд "поряза" Тръмп за секретните документи

Искът за назначаване на "специален майстор" е отхвърлен

Тръмп и неговият правен екип са обсъждали как да отговорят на призовката, каза източник, запознат със ситуацията, каза пред CNN, подчертавайки, че не са взети категорични решения. Тръмп е избрал адвокатите Хармит Дилън и Джим Трусти да поемат инициативата по отговора на призовката.

Припомняме, че на 13 октомври стана ясно, че Върховният съд отхвърля искането на бившия президент да се намеси в спора за секретни документи, иззети от имението му Мар-а-Лаго през август.

Тръмп поиска от съдиите да отменят федералния апелативен съд и да позволят на "специален майстор" да прегледа около 100 документа, обозначени като класифицирани. Това беше ход, който можеше да отвори вратата за правния му екип да прегледа записите и да твърди, че те трябва да бъдат забранени за прокурорите по наказателно дело.

Засега документите остават извън обсега на специалиста, наеман в такива случаи.

Документите, иззети от Тръмп - много по-малко, отколкото той твърди

Документите, иззети от Тръмп - много по-малко, отколкото той твърди

Във връзка с разследването за класифицирана информация, която е била съхранявана неправилно

Решението насочва съда далеч от политическата битка в момент, когато оценките на одобрението на консервативния съд паднаха до нови ниски нива и либералите, сред които президентът Джо Байдън, атакуваха легитимността на институцията.

Заповедта беше издадена по време на изслушването на разследването на специалната комисия на Камарата на представителите на нападението на Капитолия на САЩ от 6 януари 2021 г.

Определяйки записите "изключително чувствителни", Министерството на правосъдието поиска от съда да стои настрана от спора, докато се разиграват правни предизвикателства.

По-рано Националният архив съобщи, че през януари в курорта Мар-а-Лаго на Тръмп са били намерени поне 15 кашона с документи на Белия дом, включително и такива, които са били класифицирани.

Министерството на правосъдието на САЩ обаче вчера съобщи, че конфискуваните документи, взети от Мар-а-Лаго по време на претърсването на ФБР през август, са общо 21 792 страници, според съдебна декларация тази седмица, което е много по-малко от 200 000 страници, за които адвокатският екип на бившия президент Доналд Тръмп твърди, че са били иззети.

Ново обвинение: Тръмп не предал в архива важни писма

Ново обвинение: Тръмп не предал в архива важни писма

Става дума за кореспонденцията на бившия президент с Ким Чен Ун и Обама

Екипът на защитата на Тръмп вече има достъп до тези записи, каза Министерството на правосъдието пред федералния съд в сряда, докато прегледът на документите със специален представител на трета страна се задейства.