Върховният съд в четвъртък отхвърли искане на бившия президент Доналд Тръмп да се намеси в спора за секретни документи, иззети от имението му Мар-а-Лаго през август, съобщи CNN.

Тръмп поиска от съдиите да отменят федералния апелативен съд и да позволят на "специален майстор" да прегледа около 100 документа, обозначени като класифицирани. Това беше ход, който можеше да отвори вратата за правния му екип да прегледа записите и да твърди, че те трябва да бъдат забранени за прокурорите по наказателно дело.

Но с кратко определение съдът отхвърли искането. Няма отбелязани несъгласия. Засега документите ще останат извън обсега на специалиста, наеман в такива случаи.

Документите, иззети от Тръмп - много по-малко, отколкото той твърди

Документите, иззети от Тръмп - много по-малко, отколкото той твърди

Във връзка с разследването за класифицирана информация, която е била съхранявана неправилно

Решението насочва съда далеч от политическата битка в момент, когато оценките на одобрението на консервативния съд паднаха до нови ниски нива и либералите, сред които президентът Джо Байдън, атакуваха легитимността на институцията.

Заповедта беше издадена по време на изслушването на разследването на специалната комисия на Камарата на представителите на нападението на Капитолия на САЩ от 6 януари 2021 г.

Определяйки записите "изключително чувствителни", Министерството на правосъдието поиска от съда да стои настрана от спора, докато се разиграват правни предизвикателства.

"Както този Съд подчерта, съдилищата трябва да бъдат внимателни, преди да "настояват за преглед" на записи, чието разкриване би застрашило националната сигурност "дори и от съдията самостоятелно, в състави", написа DOJ по-рано тази седмица, цитирайки минал случай.

Разглеждат се две заповеди, издадени от американския окръжен съдия Айлийн Кенън миналия месец. Тя е упълномощила специален майстор да прегледа иззетите материали - включително и тези с грифове за секретност. По-рано Кенън временно забрани на Министерството на правосъдието да използва подгрупата от документи като част от текущото наказателно разследване.

Тръмп иска Върховният съд да се произнесе за секретните документи

Тръмп иска Върховният съд да се произнесе за секретните документи

След претърсването на дома му от ФБР

Съдийски състав от 11-ти окръжен апелативен съд на САЩ обаче, действайки по искане на Министерството на правосъдието, се съгласи да замрази части от тези заповеди, докато тече съдебният спор.

Тръмп твърди, че може да е имал право като бивш президент да притежава определени правителствени документи, включително документи, потенциално съдържащи най-чувствителните тайни на страната. И той твърди, че апелативният съд е превишил правомощията си, като се е произнесъл срещу него.

"Единадесетият окръг нямаше юрисдикция да преразгледа, още по-малко да спре, междинна заповед на Окръжния съд, предвиждаща специалния магистър да прегледа материалите, иззети от дома на президента Тръмп", каза Тръмп пред Върховния съд миналата седмица.

Реймънд Дири, старши американски съдия, назначен за специален майстор, ще бъде "съществено увреден" от разпореждането на апелативния съд и че то ще забави "текущата чувствителна към времето работа", добави екипът на Тръмп.

"Всяко ограничение на цялостния и прозрачен преглед на материалите, конфискувани при извънредната атака в дома на президента, подкопава общественото доверие в нашата система", се казва в документацията.

Генералният адвокат на САЩ Елизабет Прелогар каза, че Кенън, който беше назначен от Тръмп, е "фундаментално сгрешил" при назначаването на специален магистър на първо място и отбеляза, че Министерството на правосъдието обжалва това решение в по-долните съдилища.

Ново обвинение: Тръмп не предал в архива важни писма

Ново обвинение: Тръмп не предал в архива важни писма

Става дума за кореспонденцията на бившия президент с Ким Чен Ун и Обама

Припомняме, че по-рано Националният архив съобщи, че през януари в курорта Мар-а-Лаго на Тръмп са били намерени поне 15 кашона с документи на Белия дом, включително и такива, които са били класифицирани.

Министерството на правосъдието на САЩ обаче вчера съобщи, че конфискуваните документи, взети от Мар-а-Лаго по време на претърсването на ФБР през август, са общо 21 792 страници, според съдебна декларация тази седмица, което е много по-малко от 200 000 страници, за които адвокатският екип на бившия президент Доналд Тръмп твърди, че са били иззети. 

Екипът на защитата на Тръмп вече има достъп до тези записи, каза Министерството на правосъдието пред федералния съд в сряда, докато прегледът на документите със специален представител на трета страна се задейства.