Бившият президент Доналд Тръмп поиска от Върховния съд да се намеси в спора за материалите, иззети от ФБР от имението му в Мар-а-Лаго това лято, съобщи CNN.

Това е последният пример за негов опит да въвлече съдиите в разследвания срещу него.

Ако бъде удовлетворено, искането му може да подкрепи опита да оспори претърсването в съда и документите да му бъдат върнати.

Спешното заявление на Тръмп до Върховния съд идва, след като апелативен съд застана на страната на Министерството на правосъдието и каза, че наказателното разследване на министерството на документите, маркирани като класифицирани, може да продължи. Използването на записите от разследването беше спряно от окръжен съдия във Флорида, който удовлетвори искането на Тръмп за преглед от трета страна на материалите, получени при търсенето в Мар-а-Лаго.

Ново обвинение: Тръмп не предал в архива важни писма

Ново обвинение: Тръмп не предал в архива важни писма

Става дума за кореспонденцията на бившия президент с Ким Чен Ун и Обама

По-рано тази година той поиска от съдиите да блокират предоставянето на документи от Белия му дом на следователите на Конгреса на САЩ за нападението на Капитолия. Върховният съд отхвърли искането.

Върховният съд, със сегашното си консервативно мнозинство, вече се възприема от американската общественост като пристрастен след поредица от противоречиви решения тази година, включително отмяна на Роу срещу Уейд, и вероятно ще направи претърсването на Мар-а-Лаго още по-сериозно проблем в предстоящите междинни избори за Конгреса.

Тръмп назначи трима от настоящите съдии: Нийл Горсъч, Брет Кавано и Ейми Кони Барет.

Разследват Тръмп за секретните документите

Разследват Тръмп за секретните документите

Нови проблеми за бившия президент

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че Националният архив на САЩ е предупредил през май 2021 г. адвокатите на бившия президент, че писмата на бившия американски президент със севернокорейския лидер Ким Чен Ун - и десетки кутии със записи - липсват.

Гари Стърн, главен съветник на Националната администрация за архиви и записи, писал на 6 май 2021 г. до бившите адвокати на Тръмп - Патрик Филбин, Майк Пурпура и Скот Гаст, като ги предупреждава, че писмата, които Тръмп е разменил с Ким Чен Ун, и писмото, което е получил от своя предшественик, президента Барак Обама, липсват.

В имейла Стърн иска помощта на адвокатите, за да гарантира, че Архивите на САЩ ще получат всички президентски документи, както изисква законът.

По-рано Националният архив съобщи, че през януари в курорта Мар-а-Лаго на Тръмп са били намерени поне 15 кашона с документи на Белия дом, включително и такива, които са били класифицирани.

Тръмп обвини Байдън в злоупотреба с власт

Тръмп обвини Байдън в злоупотреба с власт

След като ФБР претърси дома му за секретни документи