Министерството на правосъдието на САЩ съобщи, че конфискуваните документи, взети от Мар-а-Лаго по време на претърсването на ФБР през август, са общо 21 792 страници, според съдебна декларация тази седмица, което е много по-малко от 200 000 страници, за които адвокатският екип на бившия президент Доналд Тръмп твърди, че са били иззети, съобщи CNN.

Екипът на защитата на Тръмп вече има достъп до тези записи, каза Министерството на правосъдието пред федералния съд в сряда, докато прегледът на документите със специален представител на трета страна се задейства.

Тръмп иска Върховният съд да се произнесе за секретните документи

Тръмп иска Върховният съд да се произнесе за секретните документи

След претърсването на дома му от ФБР

Броят на страниците, които екипът ще прегледа за възможни претенции за поверителност, е 10 пъти по-малък от това, което екипът на Тръмп е твърдял преди, че е броят на страниците. Колекцията от близо 22 000 страници документи не включва материали, иззети от ФБР, които вече са били филтрирани за поверителност от екип в Министерството на правосъдието.

Сбирката също така изключва около 100 документа, маркирани като класифицирани, открити при търсенето. Броят на страниците досега не беше ясен, въпреки че Министерството на правосъдието твърди, че има 11 000 отделни документа.

Екипът на Тръмп по-рано се опита да каже, че големият обем конфискувани материали е причината да има забавяне в намирането на компания, която да хоства електронните данни - поддържайки специалния главен процес на преглед в началния си етап в продължение на седмици. След това компаниите са избрани.

"Съединените американски щати удостоверяват, че са предоставили на ищеца всички конфискувани материали според изискванията" от федералния окръжен съд, пишат прокурорите в съдебна документация в сряда.

Дори докато специалният главен преглед напредва, Министерството на правосъдието продължава да оспорва процеса на преглед в обжалванията, защото екипът на Тръмп е забавил наказателното разследване на Министерството на правосъдието.

Ново обвинение: Тръмп не предал в архива важни писма

Ново обвинение: Тръмп не предал в архива важни писма

Става дума за кореспонденцията на бившия президент с Ким Чен Ун и Обама

Припомняме, че на 4 октомври, Тръмп поиска от Върховния съд да се намеси в спора за материалите. Това бе последният пример за негов опит да въвлече съдиите в разследвания срещу него. Искането му може да подкрепи опита да оспори претърсването в съда и документите да му бъдат върнати.

Заявлението на Тръмп до Върховния съд идва, след като апелативен съд застана на страната на Министерството на правосъдието и каза, че наказателното разследване на министерството на документите, маркирани като класифицирани, може да продължи. Използването на записите от разследването беше спряно от окръжен съдия във Флорида, който удовлетвори искането на Тръмп за преглед от трета страна на материалите, получени при търсенето в Мар-а-Лаго.

Върховният съд, със сегашното си консервативно мнозинство, вече се възприема от американската общественост като пристрастен след поредица от противоречиви решения тази година, включително отмяна на Роу срещу Уейд, и вероятно ще направи претърсването на Мар-а-Лаго още по-сериозно проблем в предстоящите междинни избори за Конгреса.

Тръмп назначи трима от настоящите съдии: Нийл Горсъч, Брет Кавано и Ейми Кони Барет.

Разследват Тръмп за секретните документите

Разследват Тръмп за секретните документите

Нови проблеми за бившия президент

По-рано Националният архив съобщи, че през януари в курорта Мар-а-Лаго на Тръмп са били намерени поне 15 кашона с документи на Белия дом, включително и такива, които са били класифицирани.