Съдии от Косовския трибунал в Хага осъдиха във вторник бившия член на Армията за освобождение на Косово (АОК) Пиетер Шала на 18 години затвор за военни престъпления, извършени по време на войната в Косово през 1998-99 г. срещу сръбските войски, предава Ройтерс.

Шала беше осъден за военни престъпления, включително изтезания, убийства и произволно задържане, извършени, докато управлявал импровизиран затвор, където хората били малтретирани и поне един човек е бил убит.

Шала твърди, че е невинен, по време на процеса. Адвокатите му твърдят, че той не е присъствал при извършването на престъпленията, нито е участвал в тях.

Съдиите обаче постановиха, че той е бил "извън разумно съмнение" част от престъпна група, която е задържала и жестоко малтретирала най-малко 18 души, смятани за шпиони или сътрудници на сърбите.

Смята се, че повече от 13 000 души са загинали по време на войната в Косово през 1998-99 г. срещу сръбските войски, водени от тогавашния президент Слободан Милошевич. Бившата сръбска провинция в крайна сметка обяви независимост през 2008 г., която Белград не признава.

Специализираните камари на Косово, съд за военни престъпления със седалище в столицата на Нидерландия, Хага, и с персонал от международни съдии и пролурори, беше създаден през 2015 г., за да разглежда дела съгласно косовското законодателство срещу бойци от АОК.

Той е отделен от трибунал на ООН, също разположен в Хага, който преследва граждани от бивша Югославия за войните на Балканите през 1990-те години, включително няколко сръбски служители и един бивш член на АОК за престъпления, извършени в конфликта в Косово.

Хашим Тачи се обяви за невинен пред съдиите в Хага

Хашим Тачи се обяви за невинен пред съдиите в Хага

Той е най-високопоставения косовски служител, изправен пред този съд