Бившият президент на Косово Хашим Тачи в понеделник се обяви за невинен по всички обвинения, след като процесът за военни престъпления срещу него започна в специалния съд в Хага, предава Ройтерс.

Той е изправен пред 10 обвинения, свързани с войната в Косово 1998-99 г., която в крайна сметка доведе до независимостта на региона от Сърбия.

"Разбирам обвинителния акт и съм напълно невинен", каза той пред съдиите малко след началото на изслушванията.

Хиляди подкрепиха Тачи преди процеса в Хага

Хиляди подкрепиха Тачи преди процеса в Хага

Изправя се пред съда за военни престъпления по време на конфликта със Сърбия

Специален косовски съд, създаден в Хага, обвини Тачи през ноември 2020 г. по 10 точки за военни престъпления и престъпления срещу човечеството, включително преследване, убийства, изтезания и насилствено изчезване на хора, наред с други неща по време на войната в Косово.

54-годишният Тачи подаде оставка като президент малко след това и беше прехвърлен в ареста в Хага. Трима от най-близките му сътрудници, включително двама бивши председатели на парламента, са изправени пред същите обвинения като бивши партизани от Армията за освобождение на Косово (АОК).

Четиримата са обвинени в участие в систематични атаки срещу малцинствени сръбски цивилни в Косово, както и срещу косовски албанци, противници на АОК. Всичките отхвърлят обвиненията.

Хашим Тачи се обяви за невинен в Хага

Хашим Тачи се обяви за невинен в Хага

Тачи, срещу когото са повдигнати обвинения за военни престъпления в специален съд в Хага

Процесът вероятно ще бъде дълъг, тъй като прокурорите казаха, че ще им трябват две години, за да представят своите доказателства.

По време на времето си като лидер на АОК и виден политик, Тачи работи в тясно сътрудничество с много западни лидери. Джо Байдън, когато беше вицепрезидент на САЩ, го нарече "Джордж Вашингтон на Косово", а Тачи беше на път за среща в Белия дом на Доналд Тръмп, когато беше обявено обвинението срещу него.

В Хага започна процесът срещу боец от АОК

В Хага започна процесът срещу боец от АОК

Той е обвинен за убийство и незаконно задържане по време на войната в Косово