В Джалал Абадска област, в южната част на Киргизстан, се провежда спецоперация за задържането на брата на сваления президент на републиката Джанибек Бакиев, предаде ИТАР-ТАСС.

Вицепремиерът на временното правителство Азимбек Бекназаров съобщи, цитиран от агенция Новости, че Джанибек Бакиев е обкръжен в родното му село.
"Той обаче отказва да се предаде", допълва Бекназаров.

Новите власти, които действат в страната от една седмица след свалянето на властта на президента Курманбек Бакиев, обвиняват Джанибек, както и сина на Курманбек за заповедта да се стреля по демонстрантите на 7 април.

При протестите тогава загинаха над 80 души, а 1500 бяха ранените.

Според вицепремиера Бекназаров милицията не може да предприеме по-решителни действия от това да обкръжи селото на Бакиев, тъй като в него има много жени и деца, използвани като жив щит.

Малко по-късно официално бе съобщено, че срещу експрезидента Бакиев е образувано наказателно дело с обвинения както за стрелбата на 7 април, така и за злоупотреба със служебно положение. Временното правителство отне имунитета на президента преди дни.

Припомняме, преди два дни сваленият президента Курманбек Бакиев напусна страната с активното съдействие на международната общност.

ООН, САЩ и Русия призоваха новото правителство да овладее обстановката в страната, да не допусне гражданска война и проливане на кръв. Западните сили и Русия обещаха и хуманитарна помощ на страната.