Франция и Русия са подписали споразумения в областта на транспорта и авиацията на стойност 10 милиарда долара.

Това съобщи руският президент Владимир Путин след края на срещата на върха с френския си колега Жак Ширак, предаде БиБиСи.

След това двамата лидери се присъединиха към германския канцлер Ангела Меркел за тристранна неформална среща край Париж.

Тримата държавни ръководители са показали ангажираност за дипломатическо разрешение на кризата с иранската ядрена програма, предаде РИАНовости.

Страните показаха общ ангажимент за политическо и дипломатическо разрешаване на ситуацията около иранският ядрен въпрос и създаването на условия за дълготрайна стабилност в други неспокойни райони в света, каза след срещата Владимир Путин.

От своя страна Ширак се застъпи за продължаване на диалога, а Меркел посочи, че международната общност трябва да обедини усилията си за влияние върху Иран, за да се постигне политическо решение на проблема.

Очаква се следващата седмица по този въпрос да разговарят иранският преговарящ по програмата Али Лариджани и еврокомисарят по външна политика Хавиер Солана.

Припомняме, в края на юли Съветът за сигурност на ООН прие резолюция, с която задължи Иран да прекрати обогатяването на уран, но засега Техеран не е изпълнил условието.

РИАНовости се спира на някои информации в медиите, според които иранските власти са склонни да обмислят евентуално спиране на обогатяването на уран само след провеждане на преговори.