Турският президент Реджеп Тайип Ердоган обяви, че двустранните отношения и споразуменията със САЩ все повече "губят валидността си" след присъдата на турски банков директор от американски съд в сряда.

"Законите в двустранните ни отношения и двустранните договорености между нас губят валидността си. Натъжен съм да кажа това, но така ще бъде отсега нататък", изтъкна турският държавен глава пред журналисти в Истанбул.

Присъдата на банкера Атилла в САЩ е без правна стойност за Турция

Присъдата на банкера Атилла в САЩ е без правна стойност за Турция

Решенията на американското жури са "несправедливи и нещастни" и делото е безпрецедентна намеса във вътрешните работи на Анкара

По думите му, присъдата на банкера е част от "веригата" заговори срещу неговата страна

"Това, което виждаме в Америка, е верига от сериозни заговори", подчерта Ердоган, добавяйки: "Ако това е американското разбиране за правосъдие, тогава светът е обречен. Не може да има такова разбиране за правосъдие." 

В сряда заместник генералният директор на турската банка "Халкбанк" Хакан Атила беше осъден от федерален съд в Ню Йорк за банкова измама, както и за заговор за нарушаване на санкциите срещу Иран.

Междувременно турското правителство отговори на присъдата, като заяви, че е спорна и политически мотивирана, а също така обвинява САЩ в сътрудничество с движението на живеещия в изгнание там турски ислямски духовник Фетхуллах Гюлен чрез Централното разузнавателно управление (ЦРУ) и Федералното бюро за разследване (ФБР).