Бившият кубински лидер Фидел Кастро призова страните от Латинска Америка да сложат край на изолацията на Куба.

Според него съществена промяна в тази насока трябва да се случи по време на срещата на американския държавен глава Барак Обама с лидерите на страните от Латинска Америка, чието начало е предвидено за 17 април в Тобаго.

В своя статия, поместена в национален ежедневник, Кастро коментира, че предстоящата среща, на която Куба не е поканена,  ще е изпитание за държавите от региона. Той настоява по време на разговорите държавните лидери да  включат обсъждането на изолацията на Куба и премахването на наложеното й търговско ембарго.

Повечето от страните от Латинска Америка и карибския регион подкрепят премахването на изолацията на Куба, отбелязва БиБиСи.

В поместения материал Кастро твърди, че е видял проект на финалната реч на американския президент, която той ще изрече по време на срещата. В нея, според бившия кубински лидер, се съдържат „недопустими идеи" и по никакъв начин не се говори за затоплянето на отношенията между САЩ и Куба.

Кой е този, който в момента призовава за нашата изолация, пита в статията си Кастро и продължава - той навярно не разбира, че времето, когато народът ни беше изолиран с общи споразумения между страните е отдавна в миналото.

44-ият президент на САЩ Барак Обама се придържа към доста по-мека линия на политиката към Куба от своя предшественик Джордж Буш, коментира БиБиСи. Въпреки това неговата администрация продължава да настоява, че ако Куба иска вдигане на ембаргото трябва да осъществи сериозни реформи към демокрация и зачитане на човешките права.