Двама души от персонала на сръбското посолство в Либия, отвлечени през 2015 година, са били убити при вчерашните американски въздушни удари в Либия.

Това съобщи сръбския външен министър Ивица Дачич, цитиран от CNN.

Припомняме, вчера американски бойни самолети поразиха лагер на ДАЕШ („Ислямска държава”) в Либия. Ударите са били насочени конкретно към високопоставен тунизийски терорист, който е свързван с две големи терористични атаки в Тунис миналата година.

Дачич изтъква, цитиран от B92, че очаква потвърждение от либийските власти, но въз основа на фотографии и разузнавателни данни може да се твърди, че сръбските граждани са сред жертвите на атаката.

Става ясно, че Сърбия ще поиска обяснение от правителството на САЩ и либийските власти и поемане на отговорност. Подчертава се, че Сърбия не е информирана за планираните атаки и се готви официална нота по този въпрос.

Белград поставя под въпрос и твърденията на САЩ, че цел на ударите е тренировъчен лагер на терористите.

Все пак Дачич изтъкна, че се очакват резултатите от аутопсията, за да се разбере със сигурност дали смъртта е настъпила вследствие на въздушните удари.

Външният министър обаче подчертава, че похитителите не са искали да убият двамата сръбски граждани, а е преговаряно за откуп, като е имало индикации, че случаят ще бъде разрешен.

Сладана Станкович и Йовица Степич са отвлечени на 8 ноември в Либия. Те са били част от конвоя на сръбския посланик в страната.

По-късно премиерът на Сърбия Александър Вучич потвърди информацията, че са убити двама души от персонала на посолството на страната в Либия.

Няма съмнение, че Сладана Станкович, свързан с комуникациите, и Йовица Степич, шофьор, са убити при американски бомбардировки, добави Вучич.

Очевидно американците не са били наясно, че там са били отвлечени чуждестранни граждани, поясни премиерът пред журналисти.

Днес разговаряхме с американските служби – изглежда, че те не са знаели, че е имало сръбски граждани и други чужденци на мястото, където са извършени бомбардировките, продължи той.

Държахме нещата под контрол, каза още премиерът на пресконференция в Белград. Почти всяка седмица получавахме доказателства, че са живи – имаше безброй посредници, безброй предложения, от 16 до 60 милиона, но никога не сме разговаряли директно с похитителите, разкри още Вучич.