Сръбски националисти запалиха флаг на НАТО в знак на протест срещу провеждането на ежегодната конференция на Алианса в Белград. Според данните демонстрантите разпънали на моста над река Сава и гигантски антинатовски банер.

Няколкостотин сърби обвиниха президента на страната Борис Тадич в държавна измяна. „Той позволи да окупират Сърбия, той постави страната в краката на Брюксел и Вашингтон", заяви един от демонстрантите, цитиран от lenta.ru. Докато той поясняваше позицията си пред журналистите, останалите демонстранти пееха патриотични песни и скандираха антинатовски лозунги.

Участниците в акцията се опитаха да влязат и в президентския дворец, за да връчат на държавния глава писмо със своите искания, но полицията не им позволи и ги „прогони."

Демонстрантите се обявиха категорично против сближаването на страната с Алианса, който бомбардира града през 1999 година и в крайна сметка се стигна до официалното отделяне на Косово от Сърбия. По мнението на националистите Сърбия трябва да разшири връзките и контактите си с Русия, а не със Запада.

Въпреки това, настоящият президент - Борис Тадич, поддържа курс на интеграция в европейските и атлантически структури.

Много от сърбите обаче не са съгласни с тази политика. „НАТО - те искат да ни превърнат в марионетки и да изпълняваме всички техни команди", казаха още протестиращи срещу конференцията на Алианса, която се предвижда да бъде проведена на 14 юни в сръбската столица.