Референдумът дали да бъдат отстранени кметовете на сръбските общини в Северно Косово ще се проведе на 21 април. Това съобщава АФП, като цитира изявление на Централната избирателна комисия на Косово.

Припомняме, че изборът на кметове от етнически албанци в четирите общини със сръбско мнозинство в Северно Косово последва бойкота от местните етнически сърби миналата година и предизвика напрежение както на местно ниво, така и между Белград и Прищина.

Решението за референдума дойде след проверка на подписите на петициите, изпратени през януари от общините Звечан, Северна Митровица, Лепосавич и Зубин Поток.

С петиция косовските сърби отстраняват кметовете албанци

С петиция косовските сърби отстраняват кметовете албанци

Изборите миналата година доведоха до сблъсъци

"След представяне на доклада с осем гласа "за" и два "въздържал се" беше прието предложението на секретариата на ЦИК на 21 април да се гласува "против" или "за" освобождаването на кметовете", се казва в прессъобщението на ЦИК.

Според комисията условието най-малко 20 процента от имащите право на глас да подкрепят петицията е изпълнено с около една четвърт от 45 000 регистрирани избиратели, които са се подписали.

Решението беше приветствано от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), а представители на Европейския парламент (ЕП) го нарекоха стъпка към "деескалация".

"Важно е сега процесът да се провежда справедливо, приобщаващо и прозрачно", написа ръководителят на мисията на ОССЕ в Косово Майкъл Дейвънпорт в X (бивш Twitter).

Петицията и референдумът бяха единственият законен начин за повторение на местните избори в общините със сръбско мнозинство и едно от условията за намаляване на напрежението.

Сърбите от Косово гласуват организирано в Сърбия

Сърбите от Косово гласуват организирано в Сърбия

Автобуси с работници, наети в сръбските институции в Косово, тръгват на всеки час сутрин

Враждебността между Косово и Сърбия продължава след войната между сръбските сили и етническите албански бунтовници в края на 90-те години, която доведе до намесата на НАТО срещу Белград.

Двете страни бяха подложени на натиск от западните сили да преговарят за нормализиране на отношенията си, като Европейският съюз (ЕС) постави предварително условие за присъединяването на двете страни към блока.