Членове на сръбската общност от Косово в ранните зори с организиран транспорт потеглиха към градовете в Сърбия, за да упражнят правото си на глас на парламентарните избори, съобщи Радио "Свободна Европа".

Автобуси с работници, наети от сръбските институции в Косово, тръгват на всеки час сутрин. Също така хората ходят да гласуват с лични автомобили, като на ГКПП-тата със Сърбия също има струпвания.

Сърбите от Косово гласуват в граничните градове Куршумлия, Рашка, Тутин и Враня, тъй като косовското правителство не разреши отварянето на избирателни секции в сръбските райони в Косово.

По същия начин сърбите гласуваха на парламентарните и президентските избори на 3 април 2022 г.

Косовският премиер Албин Курти поиска да получи директно искане от официален Белград за провеждане на сръбски избори на територията на Косово, а не Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) да бъде посредник.

Но официален Белград отказа подобно нещо, а сръбският президент Александър Вучич заяви, че "Курти настоява изключително за признаването на независимостта на Косово като условие за провеждане на избори".

В Сърбия днес също се провеждат местни избори, но сърбите от Косово няма да гласуват на тях, а само на извънредните парламентарни избори.

Местни избори в Косово, организирани от Сърбия, не са провеждани от 2012 г., когато ЮНМИК (Временната мисия на гражданската администрация на ООН) отказа да ги проведе.

Въпреки това общините според сръбската система не са премахнати, но правителството на Сърбия редовно назначава председатели на временни общински органи.

От събота Косово глобява за сръбски номера на колите

От събота Косово глобява за сръбски номера на колите

До петък са били пререгистрирани 3300 превозни средства