Политическите партии в Сърбия се събират днес, за да стегнат редиците срещу предложението на специалния пратеник на ООН, което би дало тласък за независимостта на Косово, предаде Ройтерс.

Очаква се на първата сесия след изборите на 21 януари новият сръбски парламент да се занимае с резолюция за Косово, която отхвърля плана на Марти Ахтисаари, който дава на областта независимост във всяко отношение с изключение на името.

В проекта на резолюцията се казва, че парламентът отхвърля всички точки в плана, който нарушава суверенитета и териториалната цялост на страната.

Междувременно споровете между прозападните партии бави сформирането на коалиционно правителство, но Западът иска от Белград да излъчи делегация за преговорите за Косово, които ще се състоят другата седмица във Виена.

По думите на Томислав Николич, заместник-председател на ултранационалистката Радикална партия, Виена ще бъде последната възможност за преговори.

Той каза, че делегацията ще бъде излъчена с резолюцията на парламента. Веднага след разговорите във Виена преговарящият екип ще докладва пред парламента и ще бъдат определени следващите стъпки.