Тристранна среща между германския канцлер Ангела Меркел, френския президент Франсоа Оланд и руския му колега Владимир Путин в рамките на Г20 в китайския град Ханч-жоу няма да има.

Очакваше се такава среща да бъде проведена във връзки със ситуацията в Украйна, но такава тристранна среща на лидерите няма да се състои, съобщи помощникът на президента Юрий Ушаков.

Той поясни, че на 4 септември ще има среща между Путин и Оланд, а на 5 септември между Путин и Меркел. Темата е на двете срещи ще бъде ситуацията в Украйна.

По думите на Ушаков Москва планира още една двустранна среща с президента Оланд, но окончателна дата още не е фиксирана.

Причината са раздробяване на графика, според обяснението на Ушаков, е, че Украйна не е член на Г20 и провеждането на тристранна среща в Нормандския формат е било предложение на украинския президента Порошенко, който искал да се възползва от срещата в Ханч-жоу.

"Тази среща не беше съгласувана, а след някои събития в Крим руският президент ясно заяви своето отношение към една такава среща. Ние дори се отказвахме да разглеждаме подобна перспектива“, заяви Юрий Ушаков.