Страните членки на Съвета за сигурност на ООН одобриха снощи декларация, в която се изразява шок от смъртта на четиримата наблюдатели на световната организация, загинали при израелски въздушен удар в Ливан, и се призовава Тел Авив да проведе щателно разследване на случая, предадоха осведомителните агенции.

Декларацията, която няма задължителен характер, бе прочетена от постоянния представител на Франция в ООН Жан-Марк дьо ла Саблиер, който председателства Съвета.

Тонът на приетия документ е по-мек, отколкото варианта, предложен от Китай, отбелязват агенциите.
В него страните членки на Съвета изразяват своята "дълбока загриженост заради ливанските и израелските цивилни жертви и страдания, заради разрушаването на цивилна инфраструктура и нарастващия брой на хората, принудени да напуснат домовете си в Ливан", събощи БТА.
В декларацията се призовават всички замесени страни да спазват международното право и да гарантират безопасността на служителите на ООН.

Първоначалният текст на внесената от Китай декларация бе смекчен поне три пъти по настояване на Вашингтон, съобщиха по-рано дипломати.
Съединените щати настояваха от текста да отпадне всяко осъждане на израелските действия или намек, че еврейската държава умишлено е обстрелвала наблюдателския пост.


Израелският постоянен представител в ООН Дан Гилерман определи декларацията като "много премерена и честа".
Той обаче не си спести критиките към генералния секретар на световната организация Кофи Анан, който допусна, че израелската атака срещу наблюдателския пост може би е била умишлена.

Гилерман определи изявленията на Анан като "нечестни и безотговорни". Израел никога няма да атакува служители на ООН, каза той и определи случая като "трагичен инцидент". Войната винаги е мръсна работа и на война се случват ужасни неща, изтъкна израелският представител.