Около 50 служители на Gucci в Италия стачкуваха в знак на протест срещу плановете за преместване на значителна част от екипа на дизайнерското студио от Рим в Милано в това, което те твърдят, че е "масово съкращаване под прикритие".

Gucci, която е собственост на базираната във Франция група за луксозни стоки Kering, обяви през октомври, че ще премести 153 от своите 219 дизайнерски служители от италианската столица в град Ломбардия.

В отговор на този ход, който според работниците е равносилен на колективно уволнение, някои служители организираха четиричасова стачка в понеделник, първият протест на креативни професионалисти в 102-годишната история на Gucci.

Протестиращите пред офисите в Рим в понеделник издигнаха транспаранти, които гласят: "Gucci крои, но не шие" и "В Gucci съкращенията са на мода". Според Chiara Giannotti, представител на профсъюза, дизайнерският офис в Рим е сърцето на Gucci, където работят дизайнери и дизайнери и където се раждат всички колекции.

Тя твърди, че Kering се възползва от преструктурирането, за да намали броя на персонала и да "изтласка служители", на които са били предложени незадоволителни условия или не са могли да напуснат Рим поради семейни задължения.

Не всички служители са били в състояние да се преместят в друг град в рамките на няколко месеца, каза Джаноти, особено тези с деца или самотни родители, и са рискували да останат без алтернативи.

Ридли Скот снима филм за династията Gucci

Ридли Скот снима филм за династията Gucci

Все още не са известни актьорите

Синдикатите настояха компанията да преразгледа решението си."За нас това е колективно уволнение, тъй като не на всеки са били предложени условията за прехвърляне, така че много хора ще загубят работата си", каза Федерика Ричи, регионален секретар на синдиката Filctem-Cgil в региона Лацио.

Синдикатите твърдят, че съдбата на останалите 66 служители, които се очаква да останат в Рим, също е несигурна. Профсъюзите настояват за равни условия за всички служители, които се прехвърлят в Милано или се преместват в други компании на Kering в Рим или Флоренция.

Gucci каза, че преместването "не предвижда намаляване на персонала" и ще бъде "изпълнено в пълно съответствие с действащите разпоредби". Компанията добави, че също така е предоставила икономически и помощни мерки за засегнатия персонал.

Луксозната модна марка е основана от Гучио Гучи във Флоренция през 1921 година.