Иранската опозиция изнесе информации, че в Техеран са започнали стълкновения между демонстранти и сътредници на силите за сигурност, които използват сълзотворен газ, съобщава РИА Новости.

Според опозиционния сайт Kaleme сблъсъците протичат недалеч от Техеранския университет, където днес са се събрали привържениците на опозицията.

Демонстрантите са сканидрали лозунги в поддръжка на един от лидерите на иранската опозиция Мир Хусейн Мусави, който в понеделник, 28 февруари, е бил задържан от полицията заедно с другия опозиционен лидер Махди Каруби. Те заедно със съпругите си са били изпратени в затвора Хашматийе.

Според информацията на сайта сътрудниците на силовите структури са били облечени в гражданско облекло.

В същото време агенция Ройтерс цитира ирански средства за осведомяване, които опровергаха информацията за ареста на опозиционните лидери Мусави и Каруби. Според ирански съдебни източници те са намират у дома си,  само са им ограничени контактите с външни лица.

Протестите срещу властта в Иран започнаха на 14 февруари, за когато опозиционните лидери насрочиха антиправителствен митинг. За да предотврати протестите обаче властта наложи домашен арест на двамата лидери. При протестите в следващите дни бяха убити двама протестиращи.