Президентът на ПЕС Сергей Станишев подкрепи Мартин Шулц като кандидат на ГСДП за канцлерския пост в Германия, съобщиха от пресофиса на Станишев.

Президентът на Партията на европейските социалисти (ПЕС) обяви, че бъдещето на ЕС зависи от силното лидерство.

"Вярвам, че Мартин Шулц е човекът, който може да промени ЕС - с визия и силно лидерство. Европа ще оцелее, само ако завие наляво. Ако се върне към ценностите си и даде перспектива на младите". Това заяви президентът на ПЕС Сергей Станишев в Дуисбург, където се провежда 13-тият Конгрес на младите европейски социалисти (YES), с делегати от над 30 държави.

Заедно с политическите лидери, младежите присъстваха и на форум с над 2000 участници "Европа завива наляво". Събитието е в подкрепа на кандидата на ГСДП за канцлерския пост Мартин Шулц, както и за левицата, за която предстоят ключови регионални избори в Северен Рейн-Вестфалия на 14 май тази година.

Станишев откри форума с емоционална реч, предхождана от едноминутно мълчание в памет на жертвите в Швеция. "Искат да ни видят разделени. Слаби. И губещи тази битка. Битката за мира и демокрацията. Точно това не трябва да позволяваме", каза той.

Според него Европа се събужда. Усеща се тази нова енергия и желание ЕС да продължи да бъде най-проспериращият съюз в света. Национализмът, популизмът и тероризмът са на път да изгубят тази битка, защото все повече хора виждат в Европа шанса си за мирно и успешно бъдеще, заяви лидерът на ПЕС.

"Обратно на все по-заглъхващата националистическа вълна, виждаме волята на стотици хиляди европейци да защитят европейската идея, проявена в десетки шествия в големите столици, градове и села. Париж, Брюксел, Рим, Лондон и Стокхолм са заедно в скръбта си и в желанието си да отстоят Европа.
Само преди две седмици във Вечния град (Рим - б.р.) чествахме 60-тата годишнина от подписването на Договорите, а в столицата на Великобритания се проведе една от най-големите проеврепейски демонстрации", каза в речта си Станишев.

Мартин Шулц изтъкна стремежа си за политическа победа. "За да имаме силата да променим Европа, трябва да печелим избори. Само така - по демократичен начин, можем да имаме решаващата дума как да изглежда общият ни дом.", заяви Шулц в речта си пред младежите.

Припомняме, през 2012 година Мартин Шулц подкрепи кандидатурата на Сергей Станишев за поста председател на ПЕС. 

"Той е един от най-добрите ми приятели в средите на социалдемократите в Европа. Мисля, че го подкрепих не само заради неговите лични качества и компетентност, а и защото имаме сигнал, че България е един нормален член на Европейския съюз и това не е като изключение. Българин на такъв пост е много престижно и показва, че ние сме част от един континент и това е един много положителен сигнал, че български политик води европейска политическа партия. Това е добре за България", каза тогава Шулц по време на публична лекция в СУ "Климент Охридски".