Френският външен министър Стефан Сежурне публикува статия във вестник Le Monde, в която говори за необходимостта да продължи подкрепата за Украйна, тъй като "цената на руска победа би била просто неприемлива за нашето общество".

Той изброява възможните последици от капитулацията на Украйна: разпространение на войната в Европа, икономически натиск от Москва, превръщането на войната в "нормална форма на отношения" между страните.

"Русия няма да се задоволи само с Украйна. Победата на Москва не само няма да ни донесе мир, но ще насърчи Путин да реализира своята експанзионистична фантазия, използвайки същите средства - сила - и същия претекст - борбата срещу "колективния Запад", който той смята за корумпиран и разлагащ се," пише Сежурне.

"Опасността няма да спре на границите на Европейския съюз и НАТО. Нашите съюзници и партньори в Източна Европа вече са изпитали това", добавя той.

Според министъра прекратяването на подкрепата за Украйна също няма да помогне в борбата с инфлацията и енергийната криза, тъй като Русия ще разполага с безпрецедентни средства за оказване на икономически натиск върху Европа, както и за подкопаване на продоволствената сигурност. Ето защо усилията, които европейските държави полагат заедно с украинците, са съвсем разумни.

"Нека не се поддаваме на изкушението на умората и безразличието. Русия, след като се е провалила на фронта, възнамерява да победи, като ни обезсърчи, убеди ни, че тя има предимството и че нищо не може да попречи на нейните империалистически цели. Не е така: Русия не печели в Украйна," пише Сежурне.

Статията на министъра е публикувана преди посещението на украинския президент Володимир Зеленски във Франция. Очаква се в петък той да разговаря с френския лидер Еманюел Макрон. Президентите трябва да подпишат и двустранно споразумение за сътрудничество в областта на сигурността.

WP: Европа е в паника заради блокираната американска помощ за Украйна

WP: Европа е в паника заради блокираната американска помощ за Украйна

По-добре е екипът на Байдън да каже истината - нищо не е сигурно в бъдеще