Председателят на Върховната Рада на Украйна Руслан Стефанчук и председателят на Европейския парламент (ЕП) Роберта Мецола обсъдиха отбранителните нужди на Украйна.

В разговора бяха засегнати и допълнителни системи за противовъздушна отбрана за защита на цивилни и повече изтребители F-16.

Руслан Стефанчук публикува това във Facebook, цитиран от "Укринформ".

Стефанчук поздрави Мецола за преизбирането ѝ на поста, благодари за всички решения, взети от ЕП в подкрепа на Украйна и проактивната ѝ позиция за укрепване на тази помощ.

Русия отчита провал на САЩ в обучението на украински пилоти на F-16

Русия отчита провал на САЩ в обучението на украински пилоти на F-16

След разбиването на американски изтребител в Украйна

Той подчерта, че разрешението на партньорите да използват предоставени от Запада оръжия без никакви условия или ограничения е изключително важно за Украйна.

"Украйна иска разрешение за нанасяне на удари по военни цели в Руската федерация", каза Стефанчук.

Американските инструктори не са успели да обучат украинските пилоти на изтребители F-16. Това заяви руският посланик във Вашингтон Анатолий Антонов. Думите му бяха по повод неотдавнашната катастрофа на американски военен самолет в Украйна.

Администрацията на Байдън отхвърли предложението да изпрати американски технически персонал в Украйна за обслужване на западно военно оборудване, включително изтребители F-16, съобщи "Уолстрийт Джърнъл" (WSJ), като се позовава на американски служители.

Слжителите казаха, че Съветът за национална сигурност на САЩ е обмислил подобно предложение, но разузнавателната общност и други го смятат за твърде рисковано. Те се надяват, че европейските страни ще поемат по-голямата част - а може би и цялата отговорност за поддръжката на F-16, пише вестникът.

САЩ отказали да изпратят персонал за поддръжка на F-16 в Украйна

САЩ отказали да изпратят персонал за поддръжка на F-16 в Украйна

Искат европейските страни ще поемат по-голямата част от поддръжката на изтребителите