Германското правителство обяви, че канцлерът Ангела Меркел и турският премиер Ахмет Давутоглу са обсъдили стихотворение, прочетено в германско телевизионно шоу, което те нарекли „преднамерено обидно” към турския президент Реджеп Тайип Ердоган, съобщава „Асошиейтед прес”.

Комикът Ян Бьомерман е прочел стихотворението в предаване, излъчено по обществената германска телевизия ZDF в четвъртък, като пример за нещо, което не би било позволено в Германия. Турция вече привика посланика на Германия, за да се оплаче относно песен, излъчена по друга телевизия, „бъзикаща се” с турския президент.  

ZDF са извадили стихотворението при повторението на програмата, посочвайки, че то не покривало очакванията за качество на телевизията.

Говорителят на Меркел Стефан Зайберт изтъкнал, че канцлерът и турският премиер Давутоглу се били разбрали в разговора си, че стихотворението било „преднамерено обидно”. Той заяви, че Меркел посочила реакцията на телевизионния канал, но подчертала ангажимента на Германия към свободата на словото.