Популяризирането на инфраструктурата за зареждане на електрически превозни средства в Кипър ще доведе до създаването на екологични и устойчиви градове и общности на бъдещето, заяви министърът на транспорта, комуникациите и благоустройството на острова Янис Карузос в речта си по време на представянето на обществени станции за зареждане на електрически превозни средства в община Никозия при откриването на станция на кръстовището на улиците "Стасандру" и "Агия Еленис", уточни "Катимерини".

Инсталирането на безплатни станции за зареждане на превозни средства на обществени места в кипърската столица е инициатива на Pilakoutas Group и Troodos Electric Cables Ltd, с подкрепата на общината.

Карузос заяви, че министерството отдава голямо значение на изграждането на подобни проекти, независимо от това кой ги изпълнява, тъй като те имат за цел да изпълнят екологичните задължения на Кипър за намаляване на емисиите и за постигане на новите европейски цели в областта на енергетиката и климата.

Кипър остава привлекателен за чуждите инвестиции

Кипър остава привлекателен за чуждите инвестиции

Hellenic Bank привлече най-голямо внимание

Той добави, че отказът на транспорта от изкопаемите горива е едно от най-големите предизвикателства пред министерството, като първата цел е значителното развитие на електрификацията на острова. По думите му насърчаването на електрическата мобилност е сложен проект и в тази насока министерството е приело обща политическа рамка, която включва стратегическите цели, необходимите действия за създаване на съответната законодателна рамка и определяне на необходимата организационна структура, както и мерките, които трябва да се предприемат за постигане на целите, които ще доведат до обща полза. Той също така отбеляза, че в тази обща политическа рамка са определени отговорностите и действията по агенции и министерства.

Освен това Карузос заяви, че в усилията си за насърчаване на инфраструктурата за зареждане, поради ограничения интерес на този етап към разработването на публично достъпни станции за зареждане на електрически превозни средства от страна на частния сектор, министерството е включило допълнителни инвестиции в Плана за възстановяване и устойчивост.

Обръщението на министъра беше изнесено от изпълняващия длъжността постоянен секретар на министерството Янис Николаидес.

Кметът на Никозия Константинос Йоркаджис заяви, че "нашата визия е един по-чист и устойчив град в полза на всички, както и на бъдещите поколения. Това означава, че трябва да сведем до минимум екологичния отпечатък на града, като намалим замърсяването от автомобилите".