Клаудия Лопез, гей политик, която се рекламира като "невъзможна за корумпиране", стана и първата жена, избрана за кмет на столицата на Колумбия Богота, съобщава БиБиСи.

49-годишният кандидат спечели 35,2% от гласовете. Кметът на Богота се счита за втори по важност политически пост в Колумбия след президентския.

"Не само спечелихме, но променяме историята", коментира Лопез в "Туитър". Тя победи либерала Карлос Фернандо Галан, който получи 32,5% от гласовете.

Политик, който преди това бе журналисти, Лопез е член на партията на Зеления алианс в страната. Известна с откровената си критика към десните политици, тя също бе силно ангажирана с антикорупционните усилия в Колумбия.

Нейните политики включват повече полиция на улицата, борба с детския труд и създаване на по-добри образователни възможности за хора над 45 години.

Десният Иван Дуке е новият президент на Колумбия

Десният Иван Дуке е новият президент на Колумбия

Той получава 54% от гласовете…

Победата на Лопез е повод за празник сред гей обществото в страната. Нейният партньор е Анжелика Лозано също е политик на Зеления алианс.

"Това е денят на жената", обяснява Лопез пред привърженици, празнувайки победата си в столицата. "Знаехме, че само чрез обединение можем да спечелим. Направихме това. Обединихме се, спечелихме и направихме история!"

Рената Сегура, асоцииран директор на Форума за предотвратяване на конфликти и мир, и приятел на двойката, заяви в "Туитър": "Това е важен символ, знак за промяна и за предстоящи добри неща".

Седем кандидати са убити, много други са нападнати и над 100 получиха заплахи в цялата страна, според мисията за наблюдение на изборите.

Въпреки насилието ръководителят на националната служба по вписванията заяви, че изборите са най-спокойните от последните местни и регионални избори.

Бившата лява партизанска група ФАРК, която подписа историческо мирно споразумение през 2016 г. с правителството след повече от 50 години конфликт, участваха в избори за втори път.

Те спечелиха мнозинство в общински съвет на югозапад в страната.

ФАРК официално се разоръжи

ФАРК официално се разоръжи

Сбогом на оръжията, добре дошъл на мира