ЕС не може да защитава Европа без Съединените щати и следователно спешно се нуждае от американски гаранции за сигурност, присъствие на войски на континента и ядрено възпиране. Това мнение изрази генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг в интервю, публикувано във вторник за германската медийна група "Функе".

"Факт е, че Европейският съюз не може да защитава Европа. След Брекзит, 80% от разходите за отбрана на държавите от НАТО ще паднат върху страни извън ЕС", каза генералният секретар. "Американските гаранции за сигурност, ядреното възпиране и присъствието на американски войски са абсолютно необходими за защита на Европа", каза той. Столтенберг призна, че европейците трябва да инвестират повече в собствената си отбрана, но според него тези усилия никога не могат да заменят Трансатлантическия съюз.

"Всеки опит за отслабване на връзката между Северна Америка и Европа не само ще отслаби НАТО, но и ще раздели Европа", предупреди Столтенберг. Освен това, според него, ако Съединените щати имат впечатлението, че ЕС е в състояние сам да осигури собствената си сигурност, тогава ще възникне нов проблем, а именно, "политическите сили в САЩ, които се противопоставят на многостранността и трансатлантическото сътрудничество, използват това като претекст за намаляване на техните задължения ".

Генералният секретар на НАТО очаква Съединените щати и при президента Джоузеф Байдън да поддържат натиск върху ЕС по въпросите на увеличаването на разходите за отбрана.