НАТО никога няма да приеме подялба на света на сфери на влияние, в които големите държави да решават съдбата на по-малките. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг при срещата си с президента на Грузия - Саломе Зурабишвили, която беше негов гост в централата на Алианса.

"Това е фундаментален принцип и ние никога няма да приемем, че може големите държави да опитват да установяват свои сфери на влияние, както прави Русия - сфери в които да имат право да решават какво могат съседите им да правят и какво не." - увери Столтенсберг.

Той допълни, че продължава съвместната подготовка за членството на Грузия в Алианса и че партньорството с Тбилиси се задълбочава.

"Грузия има право да се присъедини към НАТО. И правото за решението кога да стане това, принадлежи на Грузия и на 29-те партньори. Никой друг няма каквото и да е право да се опитва да влияе или да възпре този процес, защото Грузия е в правото си да избере своя път" - каза още генералният секретар на НАТО.

Столтенберг: Грузия ще стане член на НАТО

Столтенберг: Грузия ще стане член на НАТО

Алиансът ще продължи да подкрепя и усилията на Украйна...

Столтенберг приветства напредъка на страната при реформирането и модернизацията в сектора на отбраната, включително поетия ангажимент разходите в тази сфера за достигнат 2% от брутния продукт на Грузия.

Той подчерта, че НАТО изцяло подкрепя териториалната цялост на Грузия в международно признатите й граници - с Абхазия и Южна Осетия, и призова Русия да изведе своите войски от тези региони.

Грузия избра Европа, обяви новият президент

Грузия избра Европа, обяви новият президент

Зурабишвили, първата жена президент на страната, спечели балотажа срещу Григол Вашадзе с повече от 59%