Западът не е обещавал на експрезидента на Русия Михаил Горбачов, че НАТО няма да се разширява.
Това заяви в интервю за Би Би Си генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг.

"Не би могло да има такива обещания - големите страни да обещават нещо от името на малките." - коментира той.

Той допълва, че всяка страна има право да определя своя път и че самата мисъл големите играчи в световната политика да налагат решения на суверенните европейски държави е нарушение на фундаменталния принцип на суверенитета и правото на самоопределение.

"Ние следваме фундаменталния принцип, че всяка страна има правото да избира пътя си сама. Смятам това за базов принцип в поведението на държавите. (...) НАТО поддържа приятелски отношения с Швеция и Финландия, които решиха да не влизат в Алианса. Изцяло уважаваме техния избор. Но ако дадена страна иска да стане негов член, според фундаменталния принцип тя има право на избор и той трябва да бъде уважаван.
Не искаме да живеем в свят, в който големите страни решават какво могат да правят малките
и какво не могат." - подчертава Столтенберг.

Македония може да се присъедини към НАТО януари 2019 г.

Македония може да се присъедини към НАТО януари 2019 г.

За Македония няма друг път към НАТО освен да приеме споразумението за промяна на името

"За мен, като човек роден в Норвегия, е абсолютно неприемлива мисълта, че една голяма държава може да определя като провокация избора на своя малка съседка, защото не го харесва. Това не е провокация! Това е суверенното право на всяка страна да избира пътя си." - допълва той.

Генералния секретар на НАТО прави и историческа препратка към средата на миналия век:
"През 1949 г. Сталин беше против влизането на Норвегия в НАТО, това не му харесваше. И ние се радваме, че САЩ и Великобритания заявиха, че Норвегия сама трябва да реши. Русия трябва да престане да възприема разширяването на НАТО като агресия към себе си. Защото това не е така."

Той напомня, че дори в най-трудния период на Студената война Норвегия и Русия са си сътрудничели по въпроси от сферата на икономиката, екологията, търговията.

"Ако Русия се безпокоеше по-малко, отношенията ни биха могли да бъдат много по-добри. Така че, това (приемането на нови страни в НАТО - б.р.) не е насочено срещу Русия. То е за да могат страните да се чувстват по-сигурни от това, че принадлежат към общност на демократични държави, които са се споразумели да се защитават взаимно от всякакви заплахи." - пояснява Столтенберг.

"Ако дадена страна поиска да влезе в нашия Алианс, единственото, което правим, е да анализираме дали тя отговаря на всички необходими критерии. От 1999 г. досега това е направено по отношение на 13 държави и ще продължим да го правим занапред, ако нови европейски страни, прилагайки демократичното си волеизявление, решат да се присъединят към нас." - обобщава генералният секретар на НАТО.

Столтенберг: Грузия ще стане член на НАТО

Столтенберг: Грузия ще стане член на НАТО

Алиансът ще продължи да подкрепя и усилията на Украйна...