Човечеството все още дори не разбира доколко новите технологии променят съвременните бойни действия - това поставя нови предизвикателства пред НАТО, който постоянно се адаптира за ефективна защита от такива заплахи. Това заяви в Давос генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг, цитиран от Укринформ.

"Мисля, че днес е трудно дори да си представим последиците от това, което виждаме около нас. Когато четете книги за Първата световна война, едно от шокиращите неща е, че тогава хората даже не са си представяли, какви ще са последиците от индустриалната революция за бойните действия. Опасявам се, че нещо подобно става и сега, и ние в действителност не разбираме колко силно технологиите променят самата природа на военното дело." - коментира Столтенберг.

Той посочи, че НАТО осъзнава какви фундаментални промени са станали - не само вследствие на появата на кибер-инструментариума, но и на развитието на изкуствения интелект, автономните бойни системи, системите за разпознаване на лица и др. Ако съчетаем всички тези технологии, можем да си представим системи от оръжия, които биха били много страшни и разрушителни, ако някога бъдат използвани.

Според него, при тези условия е много по-трудно да се осъществява контрол върху въоръженията.

"Ние постоянно инвестираме, за да сме на острието на развитието на технологиите, особено в сферата на киберзаплахите. Взехме решение, че кибератака може да бъде причина за прилагане на член 5 (от Вашингтонския договор - "нападение над една от страните-членки е нападение срещу всички"). И това е важно решение. Затова, ако има кибератака срещу един от съюзниците, отговорът може да дойде от целия Алианс. И след това ще продължим с решенията по какъв начин да реагираме на такава ​​атака." - подчерта Столтенберг.

Столтенберг: НАТО е в най-сложната ситуация за сигурността в историята си

Столтенберг: НАТО е в най-сложната ситуация за сигурността в историята си

След срещата във Великобритания, която показа разделението на лидерите

Той посочи, че съюзниците разполагат не само с отбранителни, но и с настъпателни кибертехнологии, и НАТО може да координира прилагането на тези възможности, както това беше направено при борбата с ИДИЛ.

"Понякога хората не са съвсем наясно до каква степен борбата срещу ИДИЛ беше киберкампания. Като разрушавахме техните способности в тази сфера, блокирахме сайтовете им и всичко, което те правеха в киберпространството, включително вербуването на хора, набирането на средства и пропагандата. Съюзниците от НАТО, използвайки кибертехнологии, успяха да разрушат тази система." - поясни генералният секретар на НАТО.

"При това отговорът може да бъде както чрез киберпространството, така и по друг начин. Ние никога няма да дадем предимство на потенциален агресор, разказвайки за бъдещите си стъпки, за нашите "червени линии" и как смятаме да отговорим. Ще предприемем всички необходими действия, за да парираме подобна атака на 360 градуса, включително с киберсредства. И ако днес сте готови, това не означава, че ще сте готови утре. Трябва да продължим да се адаптираме и това е усилена работа." - добави генералният секретар на Алианса.

АСБ: Да се дефинира праг за активиране на чл. 5 от договора на НАТО при хибридна атака

АСБ: Да се дефинира праг за активиране на чл. 5 от договора на НАТО при хибридна атака

При срещата си с президента Тръмп премиерът Борисов да поиска съдействие…